Ήττα Πατούλη & Σια στο Περιφ. Συμβούλιο – Υπερψηφίστηκε το ψήφισμα του Δ. Καλλιθέας

0
580

Ξεκάθαρη απάντηση έδωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, που καταψήφισε το «θολό» σχέδιο ψηφίσματος Πατούλη, για τη δίωξη των 37 Δημοτικών Συμβούλων Καλλιθέας μετά από μήνυση πρώην δημοτικού συμβούλου της «Ελληνικής Αυγής», και υπερψήφισε το Ομόφωνο Ψήφισμα του Δήμου Καλλιθέας.

Πιο συγκεκριμένα στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου η διοίκηση της Περιφέρειας, παρά το γεγονός ότι σε προηγούμενη συνεδρίαση είχε απορρίψει τη συζήτηση και κατ επέκταση την υιοθέτηση του ομόφωνου ψηφίσματος του Δήμου Καλλιθέας, κατέθεσε σχέδιο ψηφίσματος για τη δίωξη του Δημοτικού Συμβουλίου Καλλιθέας

Το συγκεκριμένο σχέδιο ψηφίσματος χαρακτηρίστηκε από τις Περιφερειακές παρατάξεις ως άχρωμο, άοσμο, ουδέτερο και πολιτικά αόριστο χωρίς να έχει κάποια σύνδεση με το πραγματικό ομόφωνο ψήφισμα του Δήμου Καλλιθέας.

Εντύπωση στη διάρκεια της συζήτησης προκάλεσε το γεγονός ότι η διοίκηση Πατούλη, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα κ. Θεοδωρόπουλος, δεν προσχώρησε στην αρχική πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για έκδοση ψηφίσματος υπέρ του Δημοτικού Συμβουλίου Καλλιθέας, και επανήλθε τώρα καθώς ήθελε προηγουμένως να «ερευνήσει» τα γεγονότα μιλώντας έτσι τόσο με το Δήμαρχο Καλλιθέας Δημήτρη Κάρναβο όσο και με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Κωνσταντίνο Ευσταθίου.

Χαρακτηριστική ήταν η απορία της Περιφερειακής Συμβούλου Βάσως Βερελή η οποία είπε «… γιατί η διοίκηση της Περιφέρειας αφού μίλησε με το Δήμαρχο Καλλιθέας και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου δεν υιοθετεί το ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Καλλιθέας και καταθέτει δικό της ψήφισμα…».

Ωστόσο στην ψηφοφορία εκτός από το σχέδιο ψηφίσματος της Περιφέρειας τέθηκε προς ψήφιση και το ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Καλλιθέας, που είχε καταθέσει εξ αρχής η «Λαϊκή Συσπείρωση» το οποίο υπερψηφίστηκε οδηγώντας έτσι σε ήττα την πρόταση Πατούλη.

Στα αξιοσημείωτα καταγράφεται, σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν Περιφερειακοί Σύμβουλοι και Παρατάξεις, ότι η διοίκηση της Περιφέρειας και ο κ. Πατούλης δεν ήθελαν ρήξη με τους «συνεταίρους» που ανήκουν στο χώρο της «χρυσής αυγής» για αυτό και η κατάθεση του “light” σχεδίου ψηφίσματος.

Στα αρνητικά της συνεδρίασης και η  έντονη προσπάθεια του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Δημόπουλου στο να περιορίσει τις τοποθετήσεις όλων όσων ήταν υπέρ του ομόφωνου ψηφίσματος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλλιθέας σε αντίθεση με τους περιφερειακούς συμβούλους που ανήκουν στο χώρο της «χρυσής αυγής» οι οποίοι μιλούσαν και παρέμβαιναν με την πλήρη ανοχή του.

Η συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Το σχέδιο ψηφίσματος της Περιφέρειας που καταψηφίστηκε

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής καταδικάζει απερίφραστα ποινικές διώξεις σε βάρος αιρετών για υποθέσεις εκφοράς πολιτικών θέσεων και πεποιθήσεων, κατά τη διάρκεια λειτουργίας των συλλογικών οργάνων των ΟΤΑ.

Τα Δημοτικά και τα Περιφερειακά Συμβούλια, ως και συλλήβδην τα Συλλογικά Όργανα των ΟΤΑ είναι χώροι κατάθεσης θέσεων, ανταλλαγής απόψεων και παραγωγής πολιτικού λόγου, ενίοτε, δε, υπό καθεστώς πολιτικής αντιπαράθεσης. Δε νοείται αιρετοί να καταλήγουν ποινικώς διωκόμενοι επειδή εξέφρασαν με παρρησία την πολιτική τους άποψη. Τούτο, δε, διότι η ελευθερία της έκφρασης είναι ακρογωνιαίος λίθος του δημοκρατικού μας πολιτεύματος και απαραίτητη προϋπόθεση για την προαγωγή αυτού.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, ως το μεγαλύτερο αυτοδιοικητικό βουλευόμενο όργανο της χώρας, πορεύεται αταλάντατευτα το δημοκρατικό δρόμο και στέκεται δίπλα στους αιρετούς συναδέλφους που υφίστανται τη βάσανο της ποινικής αξιολόγησης των εκπεφρασμένων πολιτικών τους θέσεων.

Το ψήφισμα που υπερψηφίστηκε και οδήγησε σε «ήττα» τη διοίκηση της Περιφέρειας και τον κ. Πατούλη

Έκδοση ψηφίσματος αναφορικά με την άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος αιρετών ΟΤΑ για διατυπωθείσες πολιτικές τους θέσεις. 

(αρ. απόφασης 89/2023)

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής αποφάσισε την έκδοση του κάτωθι ψηφίσματος: 

«Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής καταδικάζει την κλήτευση σε δίκη 37 δημοτικών συμβούλων, ύστερα από μήνυση πρώην δημοτικού συμβούλου και επικεφαλής της παράταξης «Ελληνικής Αυγής». Η μήνυση για υποτιθέμενη συκοφαντική δυσφήμιση έγινε με αφορμή ψήφισμα συμπαράστασης του Δημοτικού συμβουλίου στις 23/9/2019 σε τρεις εκπροσώπους της «Λαϊκής Συσπείρωσης Καλλιθέας» που είχαν μηνυθεί αρχικά από τον ίδιο σύμβουλο. Το συγκεκριμένο ψήφισμα υπερψηφίστηκε από όλους τους συμβούλους πλην του ίδιου. 

Είναι πολιτικά απαράδεκτο να καλούνται ως κατηγορούμενοι σε δίκη δημοτικοί σύμβουλοι με ανυπόστατες κατηγορίες από τον συγκεκριμένο πρώην δημοτικό σύμβουλο στηριγμένο επίσημα από την εγκληματική ναζιστική οργάνωση της «Χρυσής Αυγής» και φερόμενο υποψήφιο βουλευτή με το κόμμα του καταδικασμένου Κασιδιάρη στις επερχόμενες εκλογές. 

Καλούμε όλους τους φορείς της πολιτείας (Κυβέρνηση, πολιτικά κόμματα, Κ.Ε.Δ.Ε., περιφερειακές και δημοτικές αρχές) να καταδικάσουν την πρωτοφανή αυτή ενέργεια 5 που προσβάλλει όχι μόνο το Δημοτικό Συμβούλιο Καλλιθέας αλλά και το σύνολο του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

Ζητάμε να παυτεί τώρα οποιαδήποτε δίωξη των αιρετών συμβούλων και να μην παραπεμφθούν σε δίκη. Σε περίπτωση δε, που δεν επιτευχθεί αυτό, το Περιφερειακό Συμβούλιο να παραστεί σύσσωμο κατά την διάρκεια της δίκης, υποστηρίζοντας τους κατηγορούμενους. 

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής σεβόμενο του αγώνες και τα δημοκρατικά αισθήματα των κατοίκων της Καλλιθέας, αλλά και όλης της Αττικής, θα είναι πάντα απέναντι σε κάθε φωνή που αναπαράγει το μίσος, τον φασισμό και τον ρατσισμό.» Comments are closed.