«Έφυγε» ο μεγάλος Γιάννης Διακογιάννης – Χρ. Σωτηρακόπουλος «Απώλεια κοινωνική και πολιτιστική»

0
121


Πέθανε σε ηλικία 91 ετών ο Γιάννης Διακογιάννης δημοσιογράφος, συγγραφέας, ραδιο-σχολιαστής και παρουσιαστής αθλητικών εκπομπών της τηλεόρασης.        

 Πέθανε σε ηλικία 91 ετών ο Γιάννης Διακογιάννης. Υπήρξε κορυφαίος δημοσιογράφος, συγγραφέας, σχολιαστής και παρουσιαστής αθλητικών εκπομπών της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου, αποτελώντας έναν πραγματικό δάσκαλο για όλες τις γενιές που ακολούθησαν.

Θεωρείτο ως ο κορυφαίος του είδους, ο πατριάρχης της ελληνικής αθλητικής δημοσιογραφίας, λόγω των μεγάλων γνώσεών του πάνω στον κλασικό αθλητισμό αλλά και το ποδόσφαιρο, την εμβρίθεια στον τρόπο μετάδοσης και τη γλαφυρότητα του ύφους του. 

Γεννήθηκε στη Αθήνα όπου και ασχολήθηκε με τον αθλητισμό από την εφηβική ηλικία, με ιδιαίτερη αδυναμία στον στίβο. Σπούδασε μουσική στη Γαλλία, όμως τελικά τον κέρδισε η δημοσιογραφία. Κάλυψε με ανταποκρίσεις του πάρα πολλές κορυφαίες διοργανώσεις, μεταξύ των οποίων Παγκόσμια Κύπελλα ποδοσφαίρου (ξεκινώντας από αυτό του 1954 στην Ελβετία και τερματίζοντας με αυτό του 1998 στη Γαλλία), διεθνείς αγώνες και παγκόσμια πρωταθλήματα στίβου, τελικούς αγώνες διασυλλογικών ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών διοργανώσεων (όπως του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1971 μεταξύ Άγιαξ και Παναθηναϊκού) και άλλα.

Το 2004 υπήρξε σχολιαστής στους αγώνες της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου ανδρών στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου όταν και το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κατέκτησε το τρόπαιο  Από το Σεπτέμβριο του 1966 έως το 1983 ήταν ο βασικός παρουσιαστής της εβδομαδιαίας αθλητικής τηλεοπτικής εκπομπής «Αθλητική Κυριακή» (αρχικά «Αθλητικά Νέα»), ενώ το Σεπτέμβριο του 1969 είχε παρουσιάσει το 9ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αθλητισμού, που διεξήχθη στο Στάδιο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» και αποτέλεσε την πρώτη μετάδοση αγώνων στίβου από ελληνικό τηλεοπτικό συνεργείο.

Εργάσθηκε επίσης σε στο Κέντρο αθλητικού ρεπορτάζ, ως καθηγητής δημοσιογραφίας, ενώ συνεργάστηκε για χρόνια με τον bwinΣΠΟΡ FM 94,6. Από τα έργα του ξεχωρίζουν το τετράτομο «100 Χρόνια Ποδόσφαιρο» (Μίλητος, 2006), το «60 Χρόνια Μουντιάλ» (Λιβάνης, 1990), το «Οι Μεγάλες Μορφές του Αθλητισμού» (Κάκτος, 1979) κ.α. Ήταν, ακόμη, παραγωγός μουσικών ραδιοφωνικών εκπομπών. Κόρη του (υιοθετημένη) ήταν η δημοσιογράφος Ρίκα Βαγιάνη. 

Υπήρξε ο πρώτος που τιμήθηκε για την εν γένει προσφορά του με το βραβείο «Ελένη Βλάχου» το 2003, ως δημοσιογράφος των «Νέων». Αποτελεί πιθανότατα τον μοναδικό Έλληνα αθλητικό δημοσιογράφο του οποίου το επώνυμο περιλήφθηκε σε στίχο τραγουδιού, συγκεκριμένα στο «Αρχίζει το ματς» σύνθεσης και εκτέλεσης του Λουκιανού Κηλαηδόνη το 1979. 

Τον Ιανουάριο του 2017 ο Διακογιάννης παραδέχθηκε για πρώτη φορά δημόσια ότι είναι οπαδός του Παναθηναϊκού, σε εκδήλωση του Δήμου Βύρωνα για την παρουσίαση του βιβλίου του παλαιού ποδοσφαιριστή Δημήτρη Θεοφάνη. Ο Διακογιάννης δήλωσε: «Παναθηναϊκός είμαι, Αθηναίος είμαι, Παναθηναϊκός είμαι. Έχω γνωρίσει τον Απόστολο Νικολαΐδη».

Ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος αποχαιρετά τον Γιάννη Διακογιάννη: «Απώλεια κοινωνική και πολιτιστική»

Ένας από τους πολλούς μαθητές του Γιάννη Διακογιάννη και ίσως ο πιο διακεκριμένος, ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος, μίλησε στον bwinΣΠΟΡ FM 94,6 για την απώλεια του πατριάρχη της αθλητικής δημοσιογραφίας.

«Είναι απώλεια όχι μόνο αθλητική και δημοσιογραφική, αλλά κοινωνική και πολιτιστική. Το αποτύπωμά του στην ελληνική κοινωνία είναι τεράστιο. Ο Γιάννης άλλαξε όλο αυτό που βιώνουμε και λέμε αθλητική δημοσιογραφία. Άλλαξε το υπόβαθρο και τη θέση του συντάκτη που κάνει αθλητικά. Κολυμπούσε ο Σπιτς και ένιωθες ότι κολυμπούσες μαζί του. Αυτό δεν το κατάφερε ποτέ κανένας από μας. Είχε φοβερές γνώσεις και όχι μόνο αθλητικές. Πολύς κόσμος ασχολήθηκε με τον αθλητισμό λόγω του Διακογιάννη. Ένα μεγάλο ευχαριστώ για ό,τι μας έδωσε», ανέφερε συντετριμμένος για τον άνθρωπο με τον οποίο συμπορεύτηκε για πολλά χρόνια και στον bwinΣΠΟΡ FM 94,6.    

Comments are closed.