Στο πένθος βυθίστηκε το ελληνικό μπάσκετ, μετά τον θάνατο του Βαγγέλη Λυμπεράτου, ο οποίος δούλεψε για την ανάπτυξη του αθλήματος επί δεκαετίες.

Στο πένθος και η πόλη της Καλλιθέας για το «δικό» μας Βαγγέλη.

Ο Βαγγέλης Λυμπεράτος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών κι ήταν, μεταξύ άλλων, επί σειρά ετών πρόεδρος της ΕΣΚΑΝΑ.

Η ανακοίνωση της ΕΟΚ 

«Τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΟΚ πληροφορήθηκαν με αίσθημα βαθιά θλίψης την είδηση του θανάτου του Βαγγέλη Λυμπεράτου σε ηλικία 82 ετών.

Ο εκλιπών υπήρξε σε βάθος χρόνων ένας ανιδιοτελής εργάτης του μπάσκετ, ο οποίος πάντα προσπαθούσε για την πρόοδο του αγαπημένου του αθλήματος.

Ηταν ένας άνθρωπος που επιδείκνυε πνεύμα συνεργασίας και είχε συμβάλλει σε σημαντικές ενέργειες, όπως ήταν η ίδρυση τόσο της ΕΣΚΑ όσο και αρκετά χρόνια αργότερα της ΕΣΚΑΝΑ.

Και στις δύο Ενώσεις εκλέχτηκε και τις υπηρέτησε από πολλές θέσεις, ενώ υπήρξε και μέλος του ΔΣ της ΕΟΚ.

Ο Βαγγέλης Λυμπεράτος είχε το δικό του μερίδιο στην ανάπτυξη του μπάσκετ στην Ελλάδα, υπήρξε σημαντική προσωπικότητα του χώρου και ήταν αγαπητός και ενωτικός.

Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του, ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει».

Η δήλωση του προέδρου της ΕΣΚΑΝΑ Κίμωνα Γκιουλιστάνη

«Τα λόγια είναι φτωχά για να εκφράσουν τη βαθύτατη θλίψη μου για την απώλεια του Βαγγέλη Λυμπερατου, του εμβληματικου παράγοντα του ελληνικού μπάσκετ.
Η καταγραφή για την ανιδιοτελή προσφορά του, για την εμμονή του με την ανάπτυξη του αθλήματος στις μικρές ηλικίες είναι δεδομένη.
Εκ των ιδρυτικών στελεχών της ΕΣΚΑΝΑ βοήθησε στην καταξίωση αυτής στο χάρτη του ελληνικού μπάσκετ και στην πανελλαδική αναγνώριση του έργου της και της προσφοράς της.

Αν υπήρχε Hall of Fame παραγόντων, ο Βαγγέλης Λυμπερατος θα είχε εξασφαλισμένη θέση σε αυτό δίπλα στο συνοδοιπόρο του Πέτρο Καπαγερωφ.
Το κενό του δυσαναπλήρωτο
και η παρακαταθήκη του αποτελεί υψηλό πήχη και βαρύτατη ευθύνη.»

Η πορεία του Βαγγέλη Λυμπεράτου

Ο Ευάγγελος Λυμπεράτος γεννήθηκε το 1940 στον Πειραιά και το 1955 ενεγράφη στο τμήμα μπάσκετ του Πειραϊκού Συνδέσμου. Οι οικονομικές συνθήκες της εποχής δεν του επέτρεψαν την συνέχιση της άθλησής του, καθότι το πρωί ήταν αναγκασμένος να εργάζεται και το βράδυ να πηγαίνει σχολείο.

Από τις κερκίδες και ως φίλαθλος παρακολουθούσε τα ιερά τέρατα της εποχής εκείνης (Κ. Δήμου, Γ. Βασιλακόπουλος, Β. Μουζακιώτης, Π. Καπαγέρωφ) που αγωνίζονταν στον Πειραϊκό. Το 1965 επέστρεψε από το εξωτερικό κι έπειτα από πρόσκληση του αείμνηστου Π. Καπαγέρωφ συμμετείχε στην διοίκηση του Πειραϊκού Συνδέσμου, ενώ τρία χρόνια αργότερα, το 1968 επανίδρυσε το γυναικείο τμήμα μπάσκετ που είχε σταματήσει να υφίσταται από το 1960.

Το 1972 συμμετείχε στην ίδρυση της Τ.Ε. Αττικής μαζί με τους Κοντούζογλου, Ιατρόπουλο, Βιτζηλαίο, Πιπιλιάγκα κ.λ.π., ενώ 4 χρόνια μετά, το 1976 συμμετέχει στην ίδρυση της ΕΣΚΑ και ως πρόεδρος επιτροπής πρωταθλημάτων βρίσκεται στο Δ.Σ. της Ένωσης. Το 1979 μαζί με τον Π. Καπαγέρωφ ιδρύει τα περίφημα τουρνουά Colgate που αφορούσαν τους παμπαίδες.

Επί μία δεκαετία διεξάγονταν ανελλιπώς και πήραν μέρος μεταξύ άλλων οι Ελληνιάδης, Μπακατσιάς, Κορωνιός, Λανές και πολλοί άλλοι. Το 1974 άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο της ζωής του, καθώς εξελέγη μέλος του ΔΣ του Πειραϊκού αναλαμβάνοντας Έφορος Σωματικής Αγωγής. Σε αυτή τη θέση βρισκόταν επί 30 συναπτά έτη.

Το 1995 ο Βαγγέλης Λυμπεράτος μαζί με τους Καπαγέρωφ, Παλάτο, Μακρή και Βλάμη ιδρύουν την ΕΣΚΑΝΑ υπηρετώντας την Ένωση από όλα τα πόστα του ΔΣ (Πρόεδρος ΕΟΔ , Πρόεδρος επιτροπής πρωταθλημάτων , Γενικός Γραμματέας, Α΄ Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος), ενώ υπηρξε μέλος του προηγούμενου ΔΣ της ΕΟΚ. Στην πορεία του στο χώρο της Καλαθοσφαίρισης ο Βαγγέλης Λυμπεράτος ασχολήθηκε κυρίως με την ανάπτυξη του αθλήματος ευρισκόμενος στην παραγωγική διαδικασία μαζί με τον Γ. Μακρή.

Όλα αυτά τα χρόνια συνεργάστηκε με σπουδαίους προπονητές όπως οι Σπανουδάκης, Ποτόσογλου, Σορώτος, Αναστασάτος, Ηλιάδης, Κυρίτσης, Ράμμος, Καρελλάς, Ταυρόπουλος, Διαμαντόπουλος και πάντα στις συνεργασίες του σεβόταν την ιδιότητά τους ως προπονητές και ποτέ δεν υπεισήλθε στο έργο τους.

Ο Β. Λυμπεράτος ήταν έγγαμος με την παλιά αθλήτρια του μπάσκετ Ευριδίκη Βλάχου και μαζί της είχε αποκτήσει δύο παιδιά. 

Comments are closed.