Έρευνα διέταξε ο Ιερώνυμος για τον ιερέα που έδιωξε τρανς γυναίκα από το συσσίτιο του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου

Εντολή για τη διενέργεια έρευνας από τις αρμόδιες υπηρεσίες έδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος για την λεκτική επίθεση που δέχθηκε άνεργη τρανς γυναίκα από τον ιερέα του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου της Καλλιθέας.

Το περιστατικό της επίθεσης του ιερέα της εκκλησίας στην Καλλιθέα στην τρανς που πήγε να πάει φαγητό, και παρουσίασε το protothema.gr προκάλεσε σάλο, καθώς ακόμη και την παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου. «Κάθε κληρικός της Εκκλησίας μας οφείλει να είναι διάκονος του Θεού και όλων των ανθρώπων», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ιερώνυμος.

Η δήλωση του Αρχιεπισκόπου

ÏÑÊÙÌÏÓÉÁ ÔÏÕ ÍÅÏÕ ÄÇÌÁÑ×ÏÕ ÁÈÇÍÁÉÙÍ ÃÉÙÑÃÏÕ ÊÁÌÉÍÇ. (PHASMA / ÈÁÍÁÓÇÓ ÄÇÌÏÐÏÕËÏÓ)

«Κάθε άνθρωπος είναι πρόσωπο και ως πρόσωπο αποτελεί εικόνα του Θεού. Η Εκκλησία μας όχι μόνο αυτές τις άγιες ημέρες, αλλά κάθε ημέρα, κάθε μήνα, κάθε χρόνο, κάθε στιγμή, αγκαλιάζει κάθε άνθρωπο που έχει ανάγκη, κάθε αδελφό μας που δοκιμάζεται, ανεξαρτήτως οιασδήποτε διάκρισης είτε αυτήν αφορά στο φύλο του είτε στη φυλή του είτε στο χρώμα του είτε στο θρήσκευμά του είτε στις πεποιθήσεις του. Χωρίς να τον επικρίνει και χωρίς να τον στιγματίζει. Κάθε κληρικός της Εκκλησίας μας οφείλει να είναι διάκονος του Θεού και όλων των ανθρώπων».

Το χρονικό της υπόθεσης

«Πήγα να πάρω φαγητό από τον οίκο του Θεού κι όχι από το σπίτι του ιερέα» λέει στο protothema.gr η τρανς γυναίκα η οποία δέχτηκε μια χυδαία τρανσοφοβική επίθεση από τον ιερέα του Αγίου Νικολάου στην Καλλιθέα. Σύμφωνα με την ίδια, ο ιερέας προσπάθησε να τη διώξει ενώ της επιτέθηκε με χυδαίους ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς αποκαλώντας τη «άντρα με στήθος».

«Της έλεγε να βγάλει το στήθος της και να ξανάρθει. Την αποκαλούσε άνθρωπο του διαβόλου ενώ ισχυρίστηκε ότι όσα λέει είναι η «γραμμή» της Ιεράς Συνόδου, η οποία όπως αναφέρει ο ίδιος έχει απόφαση ότι η Εκκλησία αποδέχεται τους γκέι και τους καλεί σε μετάνοια αλλά όχι τα τρανς άτομα», λέει στο protothema.gr η δικηγόρος του Red Umbrella Athens, Αγγελική Σουγλέ, η οποία ανέλαβε τη νομική εκπροσώπηση της τρανςπου έπεσε θύμα εκφοβισμού και συνεχίζει:

«Αυτή η γυναίκα αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, είναι άνεργη και τις τελευταίες δύο εβδομάδες είχε ξεκινήσει να πηγαίνει στο συσσίτιο του συγκεκριμένου ιερού ναού ώστε να παίρνει φαγητό. Κάποια στιγμή, της ζήτησαν από την εκκλησία να δείξει τα δικαιολογητικά που απαιτούνται ώστε να λαμβάνει το συσσίτιο, τα οποία είναι εκκαθαριστικό με χαμηλό εισόδημα, αστυνομική ταυτότητα και λογαριασμό της ΔΕΗ ώστε να φαίνεται που είναι η κατοικία της. Όταν λοιπόν προσκόμισε τα έγγραφα, διαπιστώθηκε πως τα στοιχεία των εγγράφων δε συνάδουν με την εξωτερική της εμφάνιση και αποκαλύφθηκε ότι πρόκειται για ένα τρανς άτομο. Έτσι λοιπόν και ενώ ο ιερέας δε συμμετείχε στη διανομή του φαγητού στο εξωτερικό του ναού, την οποία είχαν αναλάβει κάποιες γυναίκες, στο τέλος της περασμένης εβδομάδας εμφανίστηκε ο ιερέας και με χυδαίο φρασαιολόγιο της είπε να μην ξαναπάει γιατί δεν είναι γυναίκα, είναι “άνδρας με στήθος”. Της είπε να πάει να κάνει τη δουλειά που ξέρει γιατί τα κονομάει και να βρει φαγητό από εκεί. Είπε επίσης πως “δε θέλουμε ανώμαλους εδώ”, ενώ της ανέπτυξε και μια θεωρία ότι “τους ομοφυλόφιλους τους έχουμε αποδεχθεί, δεν τους καίμε, δεν τους πνίγουμε, τους αποδεχόμαστε και τους καλούμε για μετάνοια, αλλά εσύ είσαι πλάσμα του διαβόλου.

Η γυναίκα προσπάθησε να του πει πως ήρθε στον οίκο του Θεού και ότι αυτή είναι πλάσμα του Θεού και χρειάζεται φαγητό, ο ιερέας ήταν ανένδοτος. Η γυναίκα προσπάθησε δυο τρεις μέρες να ξαναπάει, αλλά οι γυναίκες που έκαναν τη διανομή ήταν φοβισμένες και της έδωσαν μόνο μία φορά κρυφά, λέγοντάς της “πάρτο αλλά φύγε γρήγορα γιατί αν με δει ότι σου έδωσα θα με σκοτώσει”.

Ένας άνθρωπος που περίμενε και αυτός για να πάρει το φαγητό του, διαμαρτυρήθηκε και ο ιερέας του είπε ότι “αφού αντιμιλάς είσαι και εσύ τέτοιος.Μιλάμε για μια κατάσταση εκφοβισμού με ξεκάθαρο ρατσιστικό κίνητρο, καθώς η διάκριση αυτή και η στέρηση φαγητού απ’ το συσσίτιο έγινε ξεκάθαρα εξαιτίας της τρανς ταυτότητας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κατατεθεί στις (17/04) η μήνυση και επιφυλασσόμαστε να καταθέσουμε και αγωγή στο αστικό δικαστήριο για αποζημίωση λόγω προσβολής προσωπικότητας και για την ηθική βλάβη που έχει υποστεί. Επίσης, επειδή ο ιερέας επικαλέστηκε και αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου που δεν αποδέχεται την τρανς ταυτότητα και που εμείς αγνοούμε, θα απευθυνθούμε και στα αρμόδια όργανα της εκκλησίας για να διαπιστώσουμε και εμείς τι ακριβώς ισχύει. Η μήνυση κατατέθηκε στη ΓΑΔΑ, στο τμήμα αντιρατσιστικής βίας, μέσα στο πλαίσιο του αυτοφώρου. Πρόκειται για μία γυναίκα τρανς, η οποία έχει βάλει με δικαστική απόφαση ότι πρέπει να διορθωθεί η ληξιαρχική πράξη γέννησης από άνδρα σε γυναίκα και το ονοματεπώνυμο από ανδρικό σε γυναικείο, όμως λόγω της πανδημίας δεν έχει προλάβει ακόμα να αλλάξει την ταυτότητά της καθώς θέλει μια γραφειοκρατία η όλη διαδικασία», καταλήγει στο protothema.gr η δικηγόρος του Red Umbrella Athens Αγγελική Σουγλέ και νομική εκπρόσωπος της τρανς γυναίκας.

Πηγή:  

Comments are closed.