«Ένα ταξίδι στην Ελλάδα» με το «Εν Καλλιθέα» στο «Δρόμο του Μεταξιού»

0
1472

«Ένα ταξίδι στην Ελλάδα» παρουσίασε η δραστήρια πολιτιστική ομάδα «Εν Καλλιθέα» στον πολυχώρο Πολιτισμού «ο Δρόμος του Μεταξιού».

Η γνωστή για τις εκδηλώσεις ιστορικού ενδιαφέροντος ομάδα «Εν Καλλιθέα» έκανε μια περιήγηση σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, θέλοντας να αναδείξει το ισχυρό αποτύπωμά τους στο πέρασμα των αιώνων.

Την όμορφη βραδιά άνοιξε η Αγγελική Αθανασακοπούλου η οποία εστίασε στην προσάρτηση των Δωδεκανήσων στον εθνικό κορμό και στον φυσικό πλούτο του εν λόγω νησιωτικού συμπλέγματος, καθώς και στην πολιτιστική άνθηση της Ηπείρου την εποχή του 19ου αιώνα.

Ο Μάκης Καρατζόγλου ταξίδεψε τους παρευρισκόμενους σε ένα ταξίδι στην περιοχή  Άπτερα Κρήτης, με τη Μαρία Αρτινιού να παίρνει τη σκυτάλη κάνοντας αναφορά στη σύνδεση της Αρκαδίας με την Επανάσταση του 1821 και τη Νατάσα Κυριακοπούλου να ενθουσιάζει με την προσφορά του Νίκου Γκάτσου, που κατάγεται από την αρκαδική γη, στα ελληνικά γράμματα.

Το όμορφο ταξίδι συνεχίστηκε με τον Χάρη Μπουμπαγιατζόγλου ο οποίος υπογράμμισε την ομορφιά των Επτανήσων και τη δυνατή σύνδεσή τους με την περιβαλλοντική εκπαίδευση των ενεργών πολιτών, και τη Μαρία Αρτινιού να επισφραγίζει τη μοναδικότητά τους με τον παλαμικό λόγο  (Τραγούδι των Εφτά Νησιών).

Στον επόμενο σταθμό ανέλαβε να οδηγήσει το κοινό ο Μιχάλης Κατσικαρέλης που αναφέρθηκε στο θρησκευτικό προσκύνημα της Μονής Ρέθα που βρίσκεται στον νομό Αιτωλοακαρνανίας και είναι αφιερωμένη στη Γέννηση της Θεοτόκου, ενώ η Μαρία Σκούλου επέλεξε τη Ροτόντα της Θεσσαλονίκης, ένα μνημείο που συναντά πολλές θρησκείες στο πέρασμα του χρόνου.

Η Μυροβόλος Χίου με τη μαστίχα και τη μοναδική για τα βυζαντινά ψηφιδωτά της Νέα Μονή, ζωντάνεψε με το λόγο της Σοφίας Αθανασακοπούλου.

Η Αγγελική Αθανασακοπούλου ευχαρίστησε τον Βασίλη Τσενκελίδη για τη συμμετοχή του στην ομάδα και τον κάλεσε να κάνει ένα ειδικό αφιέρωμα στην Παναγία Σουμελά, που βρίσκεται στο Βέρμιο της Ημαθίας.

Στις ξεχωριστές στιγμές την όμορφης πρωτοβουλίας του «Εν Καλλιθέα» η παρέμβαση της Μυροφόρας Ευσταθιάδου, υπεύθυνη της λειτουργίας του χώρου «Ο Δρόμος του Μεταξιού,» η οποία ευχαρίστησε την ομάδα που ξεκίνησε την πορεία της τον μήνα των εγκαινίων του πολυχώρου και ανέπτυξε μια πολύ δημιουργική συνεργασία με αυτόν.

Ευχαριστίες ωστόσο εκφράστηκαν από τα μέλη της Πολιτιστικής Ομάδας τόσο προς την κ. Σοφία Σκάντζου (αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Αρκάδων Καλλιθέας και όμορων Δήμων «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης»), η οποία απήγγειλε δημοτικά τραγούδια της Κυνουρίας με ιστορικό περιεχόμενο όσο και προς την κ. Γεωργία Κίσκου, η οποία τραγούδησε με τη βοήθεια της τεχνολογίας ένα παραδοσιακό ηπειρώτικο τραγούδι.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Προοπτική Ζωής» και πρώην Δήμαρχος Καλλιθέας Κώστας Ασκούνης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Παναγιώτης Γαλανόπουλος, η ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλος και πρόεδρος του Συνδέσμου Αρκάδων Καλλιθέας και όμορων Δήμων «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης» Ιωάννα Ευτυχιάδου, ο πρόεδρος του Συλλόγου «Κυψέλη Πολιτισμού Καλλιθέας» Πέτρος Παριανός και ο κ. Νικόλαος Γιατράς.

Comments are closed.