23 Απριλίου – Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

0
571

Στις  23 Απριλίου 1616 έφυγαν από τη ζωή δύο μεγάλαονόματα των γραμμάτων: ο Ισπανός συγγραφέας του Δον Κιχώτη Μιγκέλ Ντε Θερβάντες

και ο Άγγλοςδραματουργός Ουίλλιαμ Σαίπξπηρ

Με αφορμή τοδιπλό αυτό γεγονός , η Unesco, για να «τιμήσει τα βιβλία και τους συγγραφείς και να ενθαρρύνει το κοινό – ιδιαίτερατους νέους ανθρώπους- να ανακαλύψουν την απόλαυση της ανάγνωσης και να ανανεώσουν τον σεβασμό προς την αναντικατάστατη προσφορά όσων εργάστηκαν για την κοινωνική και την πολιτισμική πρόοδο της ανθρωπότητας», το 1995, ανακήρυξε Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου την 23η Απριλίου. Οι ρίζες αυτής της παγκόσμιας γιορτής του βιβλίου βρίσκονται στην Καταλονία της Ισπανίας, όπου στις 23 Απριλίου, γιορτή του προστάτη της περιοχής Αγίου Γεωργίου, εορτάζεται η «Μέρα των Βιβλίων και των Ρόδων», κατά την οποία οι βιβλιοπώλες χαρίζουν ένα τριαντάφυλλο σε κάθε αγοραστή βιβλίων. Πρόκειται για μία τοπική παραλλαγή της γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου, όπου με το σύνθημα «Ένα τριαντάφυλλο για την αγάπη, ένα βιβλίο για πάντα», ο άνδρας χαρίζει στην αγαπημένη του ένα τριαντάφυλλο και εκείνη το ανταποδίδει με ένα βιβλίο. Μόνοτην ημέρα αυτή, εκτιμάται ότι διακινούνται στη Βαρκελώνη 500.000 βιβλία και 4 εκατομμύρια τριαντάφυλλα. Μιγκέλντε  Θερβάντες: Ένας από τους μεγαλύτερους και επιδραστικότερους λογοτέχνες όλων των εποχών. Γεννήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 1547, στα περίχωρα της Μαδρίτης και ήταν το 4ο από τα 7 παιδιά της οικογένειας. Από πολύ μικρός αγαπούσε να διαβάζει ότι έβρισκε μπροστά του και να γράφει στίχους.

1.Το 1605 εξέδωσε το έργο που τον έκανε αθάνατο , τον «Δον Κιχώτη»

Έχοντας διαβάσει πολλά ιπποτικά μυθιστορήματα, ο Ισπανός αγρότης Αλόνσο Κιχάνο θεωρεί ότι είναι ιππότης και έτσι αλλάζει το όνομά του σε Δον Κιχώτης. Μαζί με τον ιπποκόμο του Σάντσο και το κοκαλιάρικο άλογό του Ροσινάντε ξεκινά ένα ταξίδι στην Ισπανία του 16ου αιώνα. Ο ονειροπόλος Δον Κιχώτης, ερωτευμένος με την όμορφη Δουλτσινέα, ζει απίστευτες περιπέτειες μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας, έχοντας κυριευτεί από αισθήματα δικαιοσύνης και ρομαντισμού, που κυριαρχούν την εποχή των ιπποτών. Η πραγματικότητα, ωστόσο, επιφυλάσσει για εκείνον και τον Σάντσο ατελείωτες και διασκεδαστικές περιπέτειες με απρόβλεπτες συνέπειες. Ο ΔονΚιχώτης και ο Σάντσο αγαπήθηκαν από το αναγνωστικό κοινό σε όλο τον κόσμο και έγιναν φωτεινά σύμβολα για ανθρώπους όλων των ηλικιών.

2.Ο διάλογος των σκύλων  – εκδόσεις Γνώση

Αριστούργημα που θεωρήθηκε από την κριτική ισάξιο του Δον Κιχώτη, ο Διάλογος των σκύλων ανήκει στις Υποδειγματικές διηγήσεις του Θερβάντες και αποτελεί συνέχεια της ιστορίας Γάμος ψεύτης. Ένας επίδοξος μνηστήρας, άθλια εξαπατημένος από τη μέλλουσα γυναίκα του, καταλήγει στο Νοσοκομείο της Αναστάσεως, στη Βαλιαδολίδ, μ ένα βαρύτατο αφροδίσιο νόσημα. Εκεί, από το ανοιχτό παράθυρο του θαλάμου του, ακούει τα μεσάνυχτα δυο σκύλους που κουβεντιάζουν. Οι σκύλοι κουτσομπολεύουν τα αφεντικά τους και τους ανθρώπους της γειτονιάς, κάνουνε φύλλο φτερό τα ήθη και την κοινωνία της εποχής τους, και ο Θερβάντες αφήνει τον αναγνώστη ν αποφασίσει μόνος του αν η συζήτηση είναι αληθινή, ή αν υπάρχει μόνο στη φαντασία ενός αρρώστου που ψήνεται στον πυρετό.

3. Ο Γενναιόδωρος Ερωτευμένος – εκδόσεις Ενάλιος

Αφού έφτασα στη Φλάνδρα, ήρθαν ειδήσεις για τη συμμαχία που η Αγιότητά του, ο αείμνηστος πάπας Πίος Ε ́, σύναψε με τη Βενετία και την Ισπανία, ενάντια στον κοινό εχθρό, που είναι ο Τούρκος, ο οποίος εκείνον ακριβώς τον καιρό κέρδισε με το στόλο του το φημισμένο νησί της Κύπρου, που βρίσκονταν υπό την κυριαρχία των Βενετών, και που ήταν απώλεια οικτρή και θλιβερή… Να πώς ένα Ισπανός στρατιώτης με την αφήγησή του μας βάζει στο ιστορικό κλίμα μιας εποχής κατά την οποία δύο κόσμοι διαφορετικοί, η Δύση και η Ανατολή, συγκρούονται… Ο Ριχάρδος συγκλονισμένος από την αρπαγή της αγαπημένης του Λεονίσας -που όμως τον έχει απορρίψει ως εραστή- από δυο Τούρκους κουρσάρους, αποφασίζει να δράσει με αυτοθυσία προκειμένου να την ελευθερώσει. Μαζί με τον φίλο του τον Μαχμούτ θα καταστρώσουν το σχέδιο της απελευθέρωσής της… Κι έτσι αρχίζουν μια σειρά από περιπέτειες… Το περίφημο El amante Liberal του Θερβάντες, σε άψογη μετάφραση από τον Μόσχο Μορφακίδη, μας βάζει στα γεγονότα της κατάκτησης της Κύπρου από τους Τούρκους και στην εποχή της ναυμαχίας της Ναυπάκτου (1571).

Ουίλλιαμ Σαίξπιρ : ο κορυφαίος θεατρικός συγγραφέας . Θεωρείται ο κορυφαίος δραματουργός των νεωτέρων χρόνων και ο μόνος, ίσως, που μπορεί να σταθεί δίπλα στους τρεις μεγάλους αρχαίους Έλληνες τραγικούς ποιητές. Ο δημιουργός του «Άμλετ», του «Μάκθεβ», του «Βασιλιά Λιρ» και άλλων αριστουργημάτων ζωντάνεψε με τους ήρωες του, όχι μόνο το πνεύμα της εποχής του, αλλά όλων των αιώνων.

1.ΑΜΛΕΤ –εκδόσεις Καστανιώτη

2.Ο Έμπορος της Βενετίας – εκδόσεις Κέδρος


Τον Έμπορο της Βενετίας ο  Ουίλλιαμ Σαίξπηρ τον έγραψετο 1598 και η ιστορία του είναι επηρεασμένη από διαφόρους μύθους και παραμύθια της Ελλάδας, Αιγύπτου, Ανατολής, Βυζαντίου, Αναγέννησης. Κύρια θέματά του είναι η υποκειμενική ερμηνεία των νόμων, η αντιπαράθεση αξιών και κυρίως οι διαπροσωπικές σχέσεις στην ακμάζουσα Βενετία του 16ου αιώνα. Η επιτυχία που γνώρισε το έργο οφείλεται κυρίως στη λαϊκότητα του μύθου, στην άψογη δραματουργική του δομή, στη σωστή σκιαγράφηση των χαρακτήρων, στα θαυμάσια κωμικά ευρήματα και πάνω απ’όλα, στον απαράμιλλο ποιητικό λόγο του Σαίξπηρ.

3.Ρωμαίοςκαι Ιουλιέτα – εκδόσεις Κέδρος

Δύο οικογένειες ίδιες σε αρχοντιά (στην όμορφη Βερόνα, όπου το έργο μας αρχίζει) μπλέκουν σε διαμάχες από εχθρότητα παλιά: καθένας μ’ αίμα συμπολίτη του το χέρι μαγαρίζει.
Απ’ τα μοιραία σπλάχνα αυτών των δύο εχθρών ένα ζευγάρι καημένων εραστών θα λάμψει που ο σκληρός τους θάνατος την έριδα ετών όλων τους των προγόνων σε διπλό μνήμα θα θάψει.
Την τρομερή πορεία του στιγματισμένου έρωτά τους και των γονέων τους την άκρατη μανία ανέκοψε μόνον ο απελπισμένος θάνατός τους: δυο ώρες στη σκηνή μας θ’ αναλύσουμε αυτή την ιστορία. Με προσοχή ακούστε μας και, αν κάτι μας ξεφύγει, θα προσπαθήσουμε σκληρά η απώλεια να είναι λίγη.

4.Η δωδέκατη νύχτα – εκδόσεις Κέδρος

Η Δωδέκατη Νύχτα γράφτηκε το 1599-1600 ακριβώς μετά τη μελαγχολική κωμωδία του με το ίδιο μέτρο και πριν από τη μεγάλη τραγωδία του Αμλετ. Γι’ αυτό παρατηρούμε ότι, παρ’ όλη τη λάμψη και τη χαρούμενη διάθεση του έργου, υπάρχει κατά βάθος ένας τόνος πικρίας.

5.Μάκβεθ – εκδόσεις Κέδρος

Κανένα ναρκωτικό δε μεθάει τόσο το άτομο, δεν προκαλεί τόση ευφορία μέσα του, μεγαλώνοντάς το απεριόριστα κι ασυγκράτητα, όσο η εξουσία. Κι είμαστε σ’ εποχή που η κατάχτηση της εξουσίας έλκει κάθε φαντασμένο θερμοκέφαλο. Το έργο τούτου φαίνεται σαν παράλογο κι απόκοτο παιχνίδι του πόθου για την εξουσία, που καταντάει η πιο μαύρη απελπισία μέσα στην πιο έρημη, σκοτεινή κι απαίσια νύχτα. Την τραγωδία”Μάκμπεθ”, που για θέμα έχει “το κυρίαρχο θέμα” όπως αποκαλεί το θέμα της “Εξουσίας” ο ποιητής, γράφτηκε κατά πάσα πιθανότητα το 1605-6

6.Η Στρίγγλα που έγινε αρνάκι – εκδόσεις Πατάκη

“Υπάρχει ένας τόνος ιδιαίτερος, ικανός να χαρακτηρίσει την κωμωδία του Σαίξπηρ “Η στρίγγλα που έγινε αρνάκι” σ’ αντίθεση με άλλες, μεταγενέστερες κωμωδίες του. Τόνος που την προικίζει με μια κάπως τραχειά ευρωστία και την κάνει δημοφιλή. Είναι, μπορούμε να πούμε, η Αναγέννηση στο ανοδικό της στάδιο, όταν ακόμα κανένας δισταγμός δεν έρχεται να τη χαλινώσει. Ο ποιητής της κωμωδίας αυτής εκμεταλλεύεται ένα θέμα με σχήμα ηθοπλαστικό. Ουσιαστικά ωστόσο, βαθύτερα, καμιά πρόληψη δεν του μετριάζει το κέφι. […] Έργο εποχής νεανικής, γεμάτης ορμή για τον ποιητή και για την εποχή του, η “Στρίγγλα” έχει τον αδρό τόνο ενός κόσμου που ανεβαίνει να κατακτήσει τη ζωή. Τα νιάτα που αντιπροσωπεύει είναι απαλλαγμένα από τοξίνες. […] Κόσμος καινούργιος, που ανεβαίνει, αυτό ήτανε το κοινό που άκουγε, εκεί γύρω στα 1590 ως 1600, την κωμωδία του νέου τότε δραματουργού. Η αυγή των καιρών μας. Ο τόνος της, που μπορεί να φαίνεται σήμερα κάπως τραχύς, δεν έχασε τον αντίλαλό του. Είναι ο εύρωστος παλμός της υγείας που νιώθει την ανάγκη να ξοδεύει το περίσσευμά της για τον ωραίο σκοπό να κατακτά τη ζωή”. (Άγγελος Τερζάκης)

Πηγή: https://www.sansimera.gr/, https://m.naftemporiki.gr/, https://www.votanistas.com/, https://www.protoporia.gr/, https://www.public.gr/, https://www.kedros.gr/, https://www.politeianet.gr/

Για τον Πολιτιστικό Σύλλογο ΠέΖΟ:  ΒάσωΤέλιου

Comments are closed.