13ο Μαθητικό Φεστιβάλ Καλλιθέας. Με έμπνευση από το 1821.

0
442

Το 13ο Μαθητικό Φεστιβάλ  πιστό στο όραμά του και διανύοντας μία από τις δυσκολότερες παγκόσμιες συγκυρίες, αυτή της πανδημίας, επιμένει να χαρίζει στην πόλη έναν δημόσιο χώρο γεμάτο χρώμα, πολιτισμό και τέχνη!

Το τριήμερο των εκδηλώσεων ξεκινά… Ήρθε λοιπόν η ώρα να βγούμε έξω, να φορέσουμε τα αγαπημένα μας ρούχα, να περιποιηθούμε τον εαυτό μας και να βρεθούμε στις εκδηλώσεις που σηματοδοτούν κάθε χρόνο τη πολιτιστική δράση των Σχολείων μας!

Το θέμα του 13ου ΜΦΚ φέτος δεν δόθηκε μετά από ψηφοφορία, γιατί οι περιστάσεις το απαγόρευαν, δεν θα μπορούσε όμως να μην είναι εμπνευσμένο από  την επέτειο του 1821 και   τη  σύσταση του ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους.

«Στάσου ολόρθη Ελευθεριά !», λοιπόν το θέμα, παρμένο από στίχο του Εθνικού μας ύμνου, ένα θέμα που για πρώτη φορά έγινε βιβλίο, για τη συγγραφή του οποίου εργάστηκαν 32 σχολεία της πόλης και αντίστοιχα 1000 περίπου μαθητές και 72 εκπαιδευτικοί.

Το βιβλίο αυτό θα παρουσιαστεί σε μία από τις εκδηλώσεις του τριημέρου, συγκεκριμένα το Σάββατο 5 Ιούνη και θα τιμηθούν παράλληλα βέβαια και οι δημιουργοί του.

Ας πάρουμε όμως τις εκδηλώσεις και το πρόγραμμά τους από την αρχή.

Την Παρασκευή 4 Ιουνίου θα τιμηθούν τα παιδιά,  που με κλειστά σχολεία όντας πίσω από μια οθόνη είχαν τη διάθεση να ζωγραφίσουν μορφές, γεγονότα, πρόσωπα, ιστορίες του 1821 και να πάρουν μέρος στο διαγωνισμό ζωγραφικής. Εκτός από τα έργα που ξεχώρισαν, στον χώρο του Φεστιβάλ θα λειτουργεί και τις τρεις μέρες Έκθεση Ζωγραφικής που θα φιλοξενεί και τα 300 έργα των μαθητών.

Το Σάββατο 5 Ιουνίου θα παρουσιαστεί, το βιβλίο που για φέτος αποτέλεσε το επίκεντρο των δράσεων του Φεστιβάλ και που άνοιξε το δρόμο για τη διεύρυνση μελλοντικών δράσεων. Φυσικά θα τιμηθούν οι δημιουργοί του.

Και τις δύο  ημέρες, Παρασκευή και Σάββατο, ανάμεσα στις βραβεύσεις και τις παρουσιάσεις θα δούμε και θα ακούσουμε τραγούδια, χορούς, απαγγελίες, προβολές μικρών ομάδων μαθητών!

Την Κυριακή, όμως 6 Ιουνίου την έχουμε όλη αφιερωμένη σε αυτά τα δρώμενα και στις δουλειές των Σχολείων.

Ξέρουμε βέβαια ότι η πολιτιστική ενέργεια που κρύβει μέσα του ο θεσμός του ΜΦΚ συμπιέστηκε φέτος, λόγω των συνθηκών. Αυτό όμως εμείς το θεωρούμε ένα αναγκαστικό γεγονός, μια μικρή παρένθεση ίσως, στην ιστορία του Μαθητικού Φεστιβάλ. Και είμαστε σίγουροι και αισιόδοξοι, ότι σύντομα θα ξαναγυρίσουμε στις εκδηλώσεις των τεσσάρων και πέντε εβδομάδων, σίγουρα θα τις εμπλουτίσουμε και σίγουρα θα ξαναδούμε επί σκηνής τα μικρά πολιτιστικά θαύματα των μαθητών της πόλης μας.

Καλή επιτυχία λοιπόν, 13ο Μαθητικό Φεστιβάλ !

Για τον Πολιτιστικό Σύλλογο ΠέΖΟ:

Γεωργίου Στέλλα, Γεωργίου Θεολογία, Αϊβαλιώτη Δέσποινα, Ντάβαρης Παναγιώτης

Comments are closed.