ΣΥΡΙΖΑ: Στη Βουλή και πάλι τα «πράσινα σπιτάκια»… Νέα δεδομένα & στο «βάθος» κινητοποιήσεις…

0
540

Επανέρχεται στη Βουλή το ζήτημα της προνομιακής μεταχείρισης της «Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης», από το υπουργείο Εσωτερικών. Αυτή τη φορά με τη μορφή του «επιτελικού μπάχαλου» και της ασυνεννοησίας μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών και του υπουργείου Περιβάλλοντος, όπως χαρακτηριστικά καταγγέλλουν 40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την πορεία της ανακλύκλωσης.

Πρόκειται για την γνωστή στη πόλη της Καλλιθέας υπόθεση, που ανέδειξε η δημοτική παράταξη «Προοπτική Ζωής», και ο επικεφαλής της πρώην δήμαρχος Καλλιθέας Κώστας Ασκούνης, μετά από την καταγγελία κατοίκων της περιοχής Χαροκόπου.

Η «Ανταποδοτική Ανακύκλωση», η οποία βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, φαίνεται να ξεδιπλώνουν ένα μη θεσμικά εγκεκριμένο πιλοτικό επιχειρησιακό σχέδιο σε πέντε δήμους (Καλλιθέα, Νέα Σμύρνη, Ιωάννινα, Ναύπλιο, Άνδρος). Κι αυτό γίνεται, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην επερώτηση τους, εν αγνοία της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και του αρμόδιου φορέα για τις αδειοδοτήσεις των Συλλογικών Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων, του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (EOAN).

ΧΩΡΙΣ ΑΔΕΙΑ Η «Ανταποδοτική Ανακύκλωση»;

Η υπόθεση αρχίζει να παίρνει διαστάσεις πολιτικής καταιγίδας,  καθώς η εταιρεία “Ανταποδοτική Ανακύκλωση” φέρεται να μην έχει λάβει για χρόνια έγκριση από τον ΕΟΑΝ για το εξαετές επιχειρησιακό σχέδιό της. 
Η συγκεκριμένη ιδιωτική εταιρεία ανακύκλωσης συσκευασιών έχει παρελθόν γεμάτο καταγγελίες, έπειτα από πολυετή κόντρα με τον αρμόδιο ελεγκτικό φορέα του Δημοσίου στη διάρκεια μάλιστα δύο κυβερνητικών θητειών.

Πρόσφατα στο «παιχνίδι» πήρε μέρος και ο Συνήγορος του Πολίτη, όπως είχε αποκαλύψει η neakallithea.gr, στο οποίο υπογραμμίζει ότι «…η χωροθέτηση των εν λόγω εγκαταστάσεων γίνεται εφόσον προηγηθεί η περιβαλλοντική τους αδειοδότηση από την αρμόδια υπηρεσία του δήμου. Ακολούθως, πρέπει να βεβαιωθεί η τήρηση των περιβαλλοντικών όρων για τη λειτουργία αυτών των εγκαταστάσεων. Τέλος, απαιτείται η λήψη της σχετικής απόφασης από το δημοτικό συμβούλιο για την έγκριση της επιλογής του συγκεκριμένου χώρου, όπου θα εγκατασταθεί η μονάδα επεξεργασίας υλικών ανακύκλωσης…».

Συμμετοχή στο «παιχνίδι» των κενών που παρουσιάζει η υπόθεση της «ανακύκλωσης» πήρε και η Περιφέρεια Αττικής καθώς με έγγραφο της προς την Κα Στέλλα Καλλιβωκά, η οποία εκπροσωπεί τους κατοίκους της περιοχής Χαροκόπου, αναφέρει ότι «…η συγκεκριμένη εταιρία δεν έχει υποβάλλει γνωστοποίηση λειτουργίας αλλά ούτε και ερωτηματολόγιο για προσδιορισμό δικαιολογητικών…».



Η εκ νέου παρέμβαση των 40 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που κατέθεσαν ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων (ΑΚΕ) προς τον υπουργό Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκο, καθώς εκεί παρέπεμψε η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος απαντώντας στην πρώτη ερώτηση και ΑΚΕ των 26 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει να δίνει νέα διάσταση στο θέμα. Να σημειωθεί ότι, την 18η Μαΐου 2020, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Δημήτρης Οικονόμου είχε απαντήσει, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, στον εισηγητή της ερώτησης Σωκράτη Φάμελλο ότι “το πιλοτικό πρόγραμμα της ‘Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης’, που εκπονεί το υπουργείο Εσωτερικών, δεν είναι σε γνώση του υπουργείου Περιβάλλοντος”.

Δημήτρης Οικονόμου υφυπουργός Περιβάλλοντος:

 «…για το πιλοτικό πρόγραμμα των πέντε (5) Δήμων, καθώς και για την παρακολούθηση και αξιολόγησή του, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να απευθυνθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών…».

Η δήλωση αυτή, εκ μέρους του Υφυπουργού, κ. Οικονόμου, στη Βουλή, αποδεικνύει ότι τόσο ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (εποπτευόμενος φορέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος) όσο και το ίδιο το Υπουργείο Περιβάλλοντος, που έχουν την αποκλειστική αρμοδιότητα της ανακύκλωσης, δεν είχαν πληροφόρηση για τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο φαίνεται να λειτούργησε με υπέρβαση αρμοδιότητας, προβάλλοντας ένα Σύστημα και προωθώντας τη συνεργασία του με ΟΤΑ, όταν το σύστημα αυτό βρίσκεται ακόμη σε εκκρεμότητα αδειοδότησης και αξιολόγησης!

Αυτό πυροδότησε ακόμη περισσότερα ερωτήματα. Γι’ αυτό, στη νέα ερώτησή τους, οι 40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζουν πως, ένα μήνα μετά την πρώτη κοινοβουλευτική παρέμβασή τους, «δεν έχει εγκριθεί το επιχειρησιακό σχέδιο της ‘Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης’, καθώς η εταιρεία δεν έχει ανταποκριθεί στα αλλεπάλληλα αιτήματα για παροχή επιπλέον στοιχείων και διευκρινίσεων από την προηγούμενη και τη σημερινή διοίκηση του ΕΟΑΝ”.

Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ

Μάλιστα, από έγγραφα του ΕΟΑΝ προκύπτει, πρώτον, ότι “το πιλοτικό πρόγραμμα που ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών δεν περιλαμβάνεται στο κατατεθέν επιχειρησιακό σχέδιο της ‘Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης Α.Ε.’”. Δεύτερον, ότι “ο ΕΟΑΝ, αν και αρμόδιο εποπτικό όργανο, δεν έχει καμία ενημέρωση επί του πιλοτικού προγράμματος του υπουργείου Εσωτερικών, των κριτηρίων βάσει των οποίων επιλέχθηκαν οι πέντε δήμοι εφαρμογής και των κριτηρίων χωροθέτησης υποδομών. Αντίστοιχα, δεν υπάρχει καμία γνώση και των οικονομικών στοιχείων του προγράμματος”. Τρίτον, προκύπτει ότι “δεν έχουν γνωστοποιηθεί ούτε στον ΕΟΑΝ στοιχεία σε σχέση με την αξιολόγηση του πιλοτικού προγράμματος από ανεξάρτητη επιστημονική ομάδα, και αυτό παρά το γεγονός ότι ο ΕΟΑΝ είναι ο μόνος αρμόδιος φορέας για την εν λόγω αξιολόγηση, με βάση τον Νόμο 4496/2017”.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ;

Ως εκ τούτου, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τον υπουργό Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκο με βάση «ποιες διατάξεις» και με «ποια κριτήρια» επέλεξε τη συνεργασία με την «Ανταποδοτική Ανακύκλωση» και την ανάπτυξη του πιλοτικού προγράμματος σε πέντε δήμους της χώρας. Επίσης ερωτούν τον Τ. Θεοδωρικάκο «γιατί δεν έχει ενημερωθεί αρμοδίως το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και ο εποπτευόμενος -από το ΥΠΕΝ- αρμόδιος φορέας ΕΟΑΝ». Σε αυτό το πλαίσιο, οι 40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣ εάν γνωρίζει ότι «δεν έχει εγκριθεί το επιχειρησιακό σχέδιο της ‘Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης’ και ότι το εν λόγω πιλοτικό πρόγραμμα δεν συμπεριλαμβάνεται ούτε στο υπό έγκριση επιχειρησιακό σχέδιο;”.

“Με δεδομένο ότι το κατατεθέν επιχειρησιακό σχέδιο της ‘Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης Α.Ε.’ δεν περιλαμβάνει πιλοτικό πρόγραμμα, με βάση ποιο σχεδιασμό προχωρά η υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος του ΥΠΕΣ στους πέντε δήμους;”, ρωτούν οι 40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τον Τ. Θεοδωρικάκο, ζητώντας ταυτόχρονα αναλυτικά οικονομικά στοιχεία, όπως και τις πηγές χρηματοδότησης του πιλοτικού προγράμματος του ΥΠΕΣ.

Τέλος, οι 40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν να μάθουν ποιοι δήμοι έχουν κάνει μέχρι σήμερα τη χρήση της φωτογραφικής διάταξης (άρθρου 11 παρ. 9 του Νόμου 4674/2020), η οποία συνιστά αυθαίρετη τροποποίηση του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων και η οποία, κατά παρέκκλιση των πολεοδομικών διατάξεων, επιτρέπει την εγκατάσταση των οικίσκων ανακύκλωσης χωρίς τις απαιτούμενες άδειες και εγκρίσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων.


Comments are closed.