Στις ομοσπονδίες και στα σωματεία έριξε τις ευθύνες ο Λ. Αυγενάκης… άρθρο Γιώργος Αντωνακάκης

0
519

Στις ομοσπονδίες και στα σωματεία έριξε τις ευθύνες ο Λ. Αυγενάκης

 Τα όσα παρουσίασε τις τελευταίες μέρες ο υφυπουργός Αθλητισμού σχετικά με τη διαδικασία εγγραφής, κατηγορώντας ουσιαστικά τα ίδια τα σωματεία για τις καθυστερήσεις αλλά και για τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί. 

Για παραπάνω από έξι μήνες, από τον Μάιο, οι άνθρωποι των αθλητικών σωματείων τρέχουν σαν τρελοί για να προλάβουν τις προθεσμίες και να συγκεντρώσουν τα δικαιολογητικά που απαιτούν η κυβέρνηση της ΝΔ και ο υφυπουργός της, Λ. Αυγενάκης, προκειμένου να εγγράφουν στο νέο μητρώο. Αυτός ο μαραθώνιος δεν έχει τελειώσει, αφού πολλές φορές είναι αντιμέτωποι με γραφειοκρατικές διαδικασίες που τους καθυστερούν ιδιαίτερα σε περίοδο πανδημίας. Ολοι αυτοί δεν είναι ούτε παράνομοι ούτε βολεμένοι. Οπως παράνομοι δεν είναι ούτε οι αθλητές, οι αγώνες και οι διακρίσεις τους. Είναι εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι, που εθελοντικά αφιερώνουν ώρες ατελείωτες, σπαταλούν κόπο και χρήμα προκειμένου να μείνουν όρθια τα αθλητικά σωματεία, τα οποία έχουν μείνει αβοήθητα από όλες τις κυβερνήσεις, και από τη σημερινή της ΝΔ.

Τα σωματεία είναι αυτά που αναστενάζουν για να πληρώσουν κάθε μήνα τους εργαζόμενους, τους προπονητές, να παρέχουν τα αυτονόητα στους αθλητές, ρουχισμό και μετακίνηση για τους αγώνες.

Τα σωματεία είναι αυτά που η ίδια η συμμετοχή των αθλητών τους στο πρωτάθλημα τα κάνει ενεργά, ζωντανά, με δικαίωμα λόγου και ψήφου, κι ας τους λείπει ένα πιστοποιητικό ή μια βεβαίωση.

Τα σωματεία είναι αυτά που ακόμα περιμένουν τα ψίχουλα από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Ο έλεγχος είναι απαραίτητος και πρέπει να γίνεται τακτικά, όχι όμως για να γίνει μέσο αποκλεισμού και εκλογικής σκοπιμότητας. Γι’ αυτό και το ΚΚΕ επιμένει να ενταχθούν στα μέτρα ενίσχυσης, χωρίς χρονικούς περιορισμούς, όλα τα σωματεία που είναι ενεργά και συμμετείχαν στις δραστηριότητες των αντίστοιχων Ομοσπονδιών, απασχολώντας τον τελευταίο χρόνο εργαζόμενους

Παρουσιάζοντας τα στοιχεία της μέχρι τώρα εφαρμογής της διαδικασίας εγγραφής στο Αθλητικό Μητρώο, ο Λ. Αυγενάκης προσπάθησε να εμφανίσει μια εικόνα «χάους» για το οποίο δήθεν ευθύνονται τα ίδια τα σωματεία και κυρίως οι ομοσπονδίες. Για άλλη μια φορά απέφυγε να αναφερθεί στις τεράστιες ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, όπως και όλων των προηγούμενων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ), για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σωματεία, τα οποία στην πλειοψηφία τους υποχρεώνονται να επιβιώνουν μέσα σε καταστάσεις που ξεπερνούν τα όρια, μην έχοντας να καλύψουν ούτε τα βασικά πάγια έξοδα και φτάνοντας ένα βήμα πριν από το λουκέτο. Αιτία γι’ αυτά η πολιτική που εφαρμόζεται διαχρονικά στον αθλητισμό, με τις κρατικές επιχορηγήσεις – ψίχουλα, διαρκώς μειούμενες, οι οποίες έχουν οδηγήσει στο στραγγάλισμα του ερασιτεχνικού αθλητισμού και παράλληλα ανοίγουν το δρόμο για την παράδοσή του στα επιχειρηματικά συμφέροντα και τη μετατροπή της άθλησης σε πολυτέλεια για λίγους, εξαιτίας του κόστους.

Οσον αφορά τα στοιχεία για την εγγραφή στο Αθλητικό Μητρώο που παρουσίασε ο υφυπουργός, από 2.161 σωματεία για τα οποία έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος με βάση τα αγωνιστικά και οικονομικά κριτήρια του νόμου, τις προϋποθέσεις εγγραφής πληρούν μόλις 117 σωματεία, ποσοστό 5,41%. Ο υφυπουργός έκανε λόγο για «αταξία», «ανοργανωσιά» και «απειθαρχία», υποδεικνύοντας ως υπεύθυνους τους διοικούντες των ομοσπονδιών, τους οποίους χαρακτήρισε «είτε συνένοχους, είτε βολεμένους, σε κάθε περίπτωση απαράδεκτους».

Σημειωτέον, βάσει του νέου αθλητικού νόμου η εγγραφή των σωματείων στο Αθλητικό Μητρώο συνδέεται άμεσα με το δικαίωμα ψήφου στις επερχόμενες εκλογές στις ομοσπονδίες. Ετσι, τα μέχρι τώρα στοιχεία δημιουργούν νέα δεδομένα που έχουν να κάνουν με το χρόνο διεξαγωγής τους, τον αριθμό μελών που θα δικαιούνται να ψηφίσουν κ.λπ.    

Γιώργος Αντωνακάκης για τον «Ρ»

Comments are closed.