Πάμε βόλτα στα Μνημεία και Μουσεία της Αθήνας … από το σπίτι;

0
816

Έχοντας σύμμαχο το χρόνο στο σπίτι, τη δύσκολη αυτή περίοδο του εγκλεισμού και του περιορισμού κυκλοφορίας, μας δίνετε μια ευκαιρία να ανακαλύψουμε έστω και διαδικτυακά τον πλούτο των  Μνημείων και Μουσείων της Αθήνας. Τι λέτε λοιπόν, πάμε μια βόλτα στα Μνημεία και Μουσεία της Αθήνας … από το σπίτι ;

http://www.acropolisvirtualtour.gr       Εικονική Περιήγηση στα Μνημεία της Ακρόπολης.

https://www.ysma.gr/              Η Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης διαθέτει μέσα από την ιστοσελίδα της, μια σειρά από ψηφιακές εφαρμογές για τα μνημεία της Ακρόπολης – ανάμεσά τους και η εικονική περιήγηση της Ακρόπολης και η παρουσίαση της Ζωφόρου του Παρθενώνα.

Μέσα από την εφαρμογή Greece-Google Arts & Culture μπορούμε να κάνουμε μια περιήγηση https://artsandculture.google.com/partner/national-gallery-athens και ναγνωρίσουμε τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης  (η οποία ούτως ή άλλωςπαραμένει κλειστή έως το 2021 λόγω των έργων επέκτασης) και με την onlineέκθεση «19ος αιώνας-Η ζωγραφική του ελεύθερου ελληνικού κράτους» να ταξιδεύσουμε στην ιστορία της ελληνικής Τέχνης μέσα από τα έργα των Βολανάκη,Βρυζάκη, Λύτρα, Γύζη, Σαββίδη, Ιακωβίδη, Κουνελάκη, Λεμπέση, Πανταζή κ.ά.

https://artsandculture.google.com/partner/acropolis-museum    Να βρεθούμε μέσα στο Μουσείο Ακρόπολης, από την Αίθουσα των Κλιτύων της Ακρόπολης ως την αρχαϊκή και την περίφημη Αίθουσα του Παρθενώνα

https://artsandculture.google.com/partner/museum-of-cycladic-art    Όπως και να ανακαλύψουμε τις συλλογές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνηςαπό τις σημαντικότερες παγκοσμίως κυκλαδικών αρχαιοτήτων.

https://www.namuseum.gr/  Στην ιστοσελίδα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, μαθαίνουμε την ιστορία του, αλλά και τις συλλογές του, που αριθμούν περισσότερα από 11.000 έργα και προσφέρουν στον επισκέπτη ένα πανόραμα του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού, από τις αρχές της προϊστορίας έως την ύστερη αρχαιότητα.

https://all4nam.com    Στην ιστοσελίδα αυτή,  θα βρείτε βίντεο από την προηγούμενη εξαιρετική περιοδική έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του ωραίου» και από την τρέχουσα με τίτλο «Δι’ αυτά πολεμήσαμεν»: 26 επιλεγμένες αρχαιότητες (μαρμάρινα γλυπτά και ανάγλυφα, πήλινα αγγεία, χάλκινα ειδώλια) από τις Συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου παρουσιάζονται σε έναν εκλεκτικό «διάλογο» με 26 νεότερα έργα του 18ου και 19ου αιώνα, στην πλειονότητά τους από Ευρωπαίους δημιουργούς.

https://www.benaki.org/index.php?lang=el      Στην ιστοσελίδα του Μουσείου Μπενάκη λειτουργούν εικονικές περιηγήσεις 360˚ σε όλες τις αίθουσες με εκατοντάδες έργα τέχνης και ηχητική ξενάγηση. Έτσι, έχουμε τη δυνατότητα να μπούμε στο υπέροχο νεοκλασικό της οδού Κουμπάρη, που στεγάζει το Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού και μια μοναδική διαχρονική έκθεση για την πορεία του ελληνικού πολιτισμού από την προϊστορία έως τον 20ό αιώνα. Στο Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης, με κομψοτεχνήματα ιστορικής σημασίας. Η συλλογή δημιουργήθηκε αρχικά από τον Αντώνη Μπενάκη, την εποχή που ζούσε ακόμα στηνΑίγυπτο και συνέχισε μετά την εγκατάστασή του στην Αθήνα. Μετέπειτα εμπλουτίστηκε με άλλες δωρεές και σήμερα το μουσείο κατέχει μία από τις σημαντικότερες συλλογές διεθνώς. Στην Πινακοθήκη Γκίκα, με τα μοναδικά έπιπλα και τους πίνακες του ζωγράφου Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα. Ήταν το σπίτι και το εργαστήριο του καλλιτέχνη και περιήλθε στο Μουσείο Μπενάκη με δωρεά ενόσω εκείνος ακόμη ζούσε. Το αρχικό κτίριο στην οδό Κριεζώτου –ισόγειο και πέντε όροφοι– χτίστηκε γύρω στο 1932 από τον Κωνσταντίνο Κιτσίκη, αρχιτέκτονα και καθηγητή στο Πολυτεχνείο, και αποτελεί τυπικό δείγμα αρχιτεκτονικής πολυκατοικίας του Μεσοπολέμου. Στο Εργαστήριο Γιάννη Παππά, ακόμη μία δωρεά στο μουσείο, που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της καλλιτεχνικής παραγωγής του καλλιτέχνη από το 1930 μέχρι σήμερα.

https://goulandris.gr/       Σπάνια έργα τέχνης από τη συλλογή του Ιδρύματος Β. & Ε. Γουλανδρή παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα του  και είναι προσβάσιμα για ελεύθερη ψηφιακή περιήγηση από το σπίτι. Ψηφιακές αναπαραγωγές 148 έργων, εικόνες λεπτομερειών και ηχητικές ξεναγήσεις σε δύο γλώσσες προσφέρουν στους χρήστες μία ολοκληρωμένη οπτική των έργων τέχνης και ένα νέο σημείο επαφής με το Μουσείο. Μέσα από την ψηφιακή περιήγηση στη συλλογή, οι χρήστες μπορούν να εξερευνήσουν έργων των  Van Gogh,  Picasso, El Greco, Monet,  Rodin,  Miró,  Degas,  Giacometti,  Cézanne, Παρθένη, Τσαρούχη, Μόραλη και άλλων ονομάτων της νεότερης και σύγχρονης τέχνης, να ανακαλύψουν λεπτομέρειες κρυμμένες στο πίσω μέρος των καμβάδων και να μάθουν περισσότερα για τη δημιουργία των έργων, την ιστορία τους, και τη ζωή των καλλιτεχνών. Ανάμεσά τους βρίσκεται η Μικρή Χορεύτρια Δεκατεσσάρων Ετών (1878-1881 περίπου) του Degas, που κλόνισε τα θεμέλια της γλυπτικής, ο Καθεδρικός Ναός της Ρουέν το πρωί (ροζ απόχρωση) (1894), ένας από τους πιο ολοκληρωμένους πίνακες της σειράς των Καθεδρικών του Monet,καθώς και το έργο Η συγκομιδή της ελιάς (Δεκέμβριος 1889) του Van Gogh,το οποίο ο καλλιτέχνης δημιούργησε κατά την περίοδο του εγκλεισμού του στην ψυχιατρική κλινική του Σαιν-Ρεμύ-ντε-Προβάνς.

http://gasmuseum.gr/      Η ιστοσελίδα του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου θα σας βοηθήσει να ανακαλύψετε την ιστορία και τη λειτουργία του παλιού εργοστασίου φωταερίου μέσα από δύο συναρπαστικά βίντεο παιχνίδια για παιδιά: το πρώτο είναι μια γνωριμία με τις ειδικότητες των επαγγελμάτων και τις συνθήκες εργασίας μέσα στο εργοστάσιο, ενώ το δεύτερο παρουσιάζει την πρώτη ύλη από την οποία δημιουργείται το φωταέριο αλλά και τη γραμμή παραγωγής του.

www.byzantinemuseum.gr/    Εδώ θα περιηγηθείτε στο καταπληκτικό Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο και θα μάθετε την ενδιαφέρουσα ιστορία του. Η Χριστιανική Τέχνη γεννήθηκε την περίοδο της Ύστερης Αρχαιότητας (2ος – 4ος Αιώνας μ.Χ.) κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και βρήκε τρόπο να εκφραστεί μέσα από τα εικαστικά έργα της περιόδου αυτής. Έτσι οι Χριστιανοί δανείστηκαν μορφές που ήταν οικείες στον Ελληνορωμαϊκό κόσμο και έδωσαν νέο περιεχόμενο, όπως τη μορφή του Ποιμένα με τον Αμνό στους ώμους, αν και με καταγωγή από τα Ελληνικά αγάλματα του Μοσχοφόρου ή Κριοφόρου, εντούτοις χρησιμοποιήθηκε για να αποδώσει την ιδέα του Χριστού ως Καλού Ποιμένα.

Πηγές οι σελίδες των Μνημείων & Μουσείων.

Για τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πέζο:

Κίτσου Κωνσταντίνα – Γιατρά Μαρίνα

Comments are closed.