“Λαϊκή Συσπείρωση” Καλλιθέας: Ενδεικτικά στοιχεία με αφορμή τα κρούσματα στο ΠΕΝ

0
413

Με ανακοίνωση της η δημοτική παράταξη “Λαϊκή ΣυσπείρωσηΚαλλιθέας αναφέρεται στο μεγάλο αριθμό κρουσμάτων που εμφανίστηκαν στο Πρότυπο Εθνικό Νηπιοτροφείο, παραθέτοντας ενδεικτικά στοιχεία και για την άσχημη οικονομική κατάσταση που βρίσκεται το ΠΕΝ.

Η Ανακοίνωση της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Καλλιθέας 

Η εμφάνιση μεγάλου αριθμού κρουσμάτων σε εργαζόμενους και παιδιά στο Πρότυπο Εθνικό Νηπιοτροφείο  Καλλιθέας (ΠΕΝ) το προηγούμενο διάστημα, αποτελεί ένα ακόμη περιστατικό -από εκείνα που πληθαίνουν όσο ανησυχητικά εξελίσσεται το 3ο κύμα Πανδημίας στην Αττική- που όχι μόνο επιβεβαιώνουν ότι η Κυβέρνηση δεν έχει λάβει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία της υγείας του λαού, αλλά αναδεικνύουν και την πολιτική υποβάθμισης και υποχρηματοδότησηςτων δημόσιων δομών και υπηρεσιών πρόνοιας από όλες της κυβερνήσεις διαχρονικά.

Η συνεχείς περικοπές των κρατικών δαπανών έχουν οδηγήσει ευαίσθητες κοινωνικές δομές, όπως το ΠΕΝ,  να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με την υποστελέχωση και την κάλυψη των εξόδων συντήρησης και των λειτουργικών τους αναγκών. 

Το ΠΕΝ προσφέρει σημαντικό έργο φροντίζοντας για τη φιλοξενία, τη σίτιση, τη στέγαση, την ένδυση και κυρίως για τη διαπαιδαγώγηση παιδιών προσχολικής ηλικίας (2 1/2 έως 5 1/2 ετών) από όλη την Ελλάδα. Στις εγκαταστάσεις λειτουργούν εκτός από την κλειστή δομή  παιδικός σταθμόςτου ιδρύματος και τμήματα στα πλαίσια της δίχρονης προσχολικής αγωγής του Δήμου Καλλιθέας.

Ωστόσο η διαρκής συρρίκνωση της κρατικής επιχορήγησης που προβλέπεται για αυτό, αλλά και το καθεστώς λειτουργίας στο οποίο υπάγεται (Φιλανθρωπικό Ίδρυμα) το έχουν οδηγήσει σε τραγική κατάσταση. Με τους εργαζόμενους σε αυτό από τη μία να έχουν υπάρξει τα προηγούμενα χρόνια για μήνες απλήρωτοι και από την άλλη να βρίσκεται σε συνεχή διαδικασία αναζήτησης χορηγιώνσε χρήμα ή είδος ή υπηρεσίες από ιδιώτες προκειμένου να καλύπτονται οι δαπάνες, αλλά και ελλείψεις του μη επαρκούς προσωπικού. Η τραγική αυτή κατάσταση μπορεί να αποδειχθεί και επικίνδυνη. Αυτό επιβεβαιώνει το γεγονός ότι κατά το διάστημα που στο κέντρο φιλοξενίας του ιδρύματος υπήρχαν παιδιά που νοσούσαν από covid-19, δεν υπήρχε το αναγκαίο νοσηλευτικό ή βοηθητικό προσωπικό για την επαρκή νοσηλεία και φροντίδα τους.

Με βάση τον προϋπολογισμό του ΠΕΝ που ήρθε προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλλιθέας, προβλέπεται περαιτέρω μείωση των κονδυλίων λειτουργίας του. Συγκεκριμένα ,ο συνολικός προϋπολογισμός για το 2021 είναι 1.042.800 ευρώ, τη στιγμή που το 2020 ήταν1.331.300, και το 2019 1.461.500. ευρώ. Πιο ειδικά από το ποσό αυτό τα χρήματα που αναλογούν στην κρατική χρηματοδότηση  για το 2021 όπως και το 2020 είναι 300.000 ευρώ, ενώ το 2019 ήταν 350.000. 

Η χρηματοδότηση από την περιφέρεια Αττικής και τα κρατικά λαχεία αντίστοιχα είναι 70.000 ευρώ το 2021, έναντι  των 150.000 το 2020 και 200.000 το 2019.

Ενδεικτικό αποτέλεσμα της μειωμένης χρηματοδότησης είναι ότι τα έξοδα που προορίζονται για την κάλυψη των αναγκών τροφοδοσίας-θέρμανσης και ειδών καθαρισμού, από 12.000 που είχαν δοθεί το 2020, για το 2021 προβλέπονται μόλις 4.000 ευρώ! Μια χρονιά που σε συνθήκες πανδημίας τόσο η καθαριότητα όσο και η θέρμανση είναι άκρως απαραίτητες για την πρόληψη και περιορισμό της μετάδοσης του ιού.

Με την εμφάνιση των κρουσμάτων άμεση ήταν παρέμβαση της Λαϊκής Συσπείρωσης Καλλιθέας. Είχε ενημέρωση από την διοίκηση του ΠΕΝ για την υγειονομική κατάσταση και τα προβλήματα που έχουν προκύψει, έκανε παρέμβαση προς τη δημοτική αρχή καλώντας τη να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία του ΠΕΝ.

Comments are closed.