Καλημέρα Καλλιθέα… Η κλεψύδρα του χρόνου… «σαν σήμερα»

0
998

2 9   Ι Ο Υ Ν Ι Ο Υ

Γ Ι Ο Ρ Τ Α Ζ Ο Υ Ν

Παύλος    Παυλίνα    Πέτρος    Πετρούλα

Ε Π Ε Τ Ε Ι Ο Ι

Διεθνής Ημέρα των Τροπικών

Η Διεθνής Ημέρα των Τροπικών είναι μία από τις εκδηλώσεις του ΟΗΕ που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 29 Ιουνίου. Κύριος στόχος της είναι να ευαισθητοποιήσει τη διεθνή κοινή γνώμη για την τροπική ζώνη του πλανήτη μας, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει και τις αναδυόμενες ευκαιρίες που παρουσιάζονται.   Οι τροπικοί ή τροπική ζώνη είναι μία περιοχή της Γης που περιβάλλει τον Ισημερινό. Βρίσκεται μεταξύ του Τροπικού του Αιγόκερω στο Νότιο Ημισφαίριο και του Τροπικού του Καρκίνου στο Βόρειο Ημισφαίριο. Το τροπικό κλίμα χαρακτηρίζεται από πολύ ζεστό καιρό και η θερμοκρασία παραμένει σχετικά σταθερή καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Υπάρχουν διάφοροι τύποι κλίματος στην τροπική κλιματική ζώνη: το κλίμα των τροπικών δασών, το κλίμα τροπικών μουσώνων, το τροπικό υγρό και ξηρό κλίμα (σαβάνα).   Οι Τροπικοί, ως περιοχή, αντιπροσωπεύουν το 40% της συνολικής επιφάνειας της Γης και φιλοξενούν περίπου το 80% της βιοποικιλότητας του πλανήτη μας. Το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει στην τροπική περιοχή, επομένως η περιοχή φιλοξενεί μεγάλο μέρος της πολιτιστικής και γλωσσικής ποικιλομορφίας του κόσμου. Ενώ τα τροπικά έθνη έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο, η τροπική ζώνη εξακολουθεί να αντιμετωπίζει διάφορες προκλήσεις στον τομέα της αειφόρου ανάπτυξης.   Η Διεθνής Ημέρα των Τροπικών καθιερώθηκε με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ το 2016 και αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης, σε όλα τα επίπεδα, για τα θέματα που επηρεάζουν την τροπική ζώνη και στην ανάδειξη του σημαντικού ρόλου που θα διαδραματίσουν οι χώρες των τροπικών στην επίτευξη των Στόχων της Αειφόρου Ανάπτυξης, που έχει θέσει ο ΟΗΕ.

Παγκόσμια Ημέρα Σκληροδερμίας

Η Παγκόσμια Ημέρα Σκληροδερμίας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Ιουνίου, με σκοπό την ενημέρωση του κοινού για το σκληρόδερμα, ένα σπάνιο, αλλά επίμονο ρευματικό νόσημα.     Η σκληροδερμία ή σκληρόδερμα είναι ένα χρόνιο αυτοάνοσο νόσημα, που προσβάλει όχι μόνο το δέρμα, αλλά και τους μύες, τους τένοντες, τις αρθρώσεις, καθώς και πολλά εσωτερικά όργανα (πνεύμονες, καρδιά, γαστρεντερικό σωλήνα, νεφρούς κτλ). Η παθογένεια της νόσου είναι άγνωστη, αλλά στην εμφάνισή της συμβάλλουν γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες. Από τις σοβαρότερες επιπλοκές της νόσου είναι η πνευμονική αρτηριακή υπέρταση, η οποία εμφανίζεται σε ασθενείς με σκληρόδερμα σε ποσοστό 8-12% και αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου των ασθενών.    Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα 2.500 άτομα πάσχουν από σκληρόδερμα. Η νόσος συνήθως προσβάλει γυναίκες, ηλικίας 40-60 ετών, ενώ το ποσοστό εμφάνισης είναι τέσσερις γυναίκες προς έναν άνδρα.
Η πρωτοβουλία για την «Παγκόσμια Ημέρα Σκληροδερμίας» (World Scleroderma Day) ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Σκληροδερμίας (FESCA) και η 29η Ιουνίου επελέγη, λόγω της επετείου του θανάτου του σπουδαίου ελβετού ζωγράφου Πάουλ Κλέε (29 Ιουνίου 1940), που έπασχε από τη νόσο. Από ελληνικής πλευράς, στον εορτασμό συμμετέχουν οι επιστήμονες της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας και Επαγγελματικής Ένωσης Ρευματολόγων Ελλάδος (ΕΡΕ – ΕΠΕΡΕ).


 

Γ Ε Γ Ο Ν Ο Τ Α

1 6 1 3 

Καταστρέφεται από πυρκαγιά το Globe Theater στο Λονδίνο. Το είχε κατασκευάσει ο Γουίλιαμ Σέξπιρ για να παίζονται τα έργα του.

1 8 5 0 


Το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναγνωρίζει τελικά το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Ελλάδος, που επιβλήθηκε από τη Βαυαροκρατία το 1833.

1 8 7 4 

Δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Καιροί» άρθρο του Χαρίλαου Τρικούπη με τίτλο «Τις πταίει». Σε αυτό, ο Τρικούπης καταδεικνύει ως υπεύθυνο για την πολιτική κρίση που διέρχεται ο τόπος τον βασιλιά Γεώργιο Α’. Επίσης, σχολιάζει αρνητικά τις επιλογές του στο σχηματισμό κυβερνήσεων και ζητά να λαμβάνει υπόψη του κατά το σχηματισμό των κυβερνήσεων την Αρχή της Δεδηλωμένης.

1 8 8 6 

Γεννήθηκε ο Ρομπέρ Σουμάν, γάλλος πολιτικός, που διετέλεσε πρωθυπουργός της Γαλλίας και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, από τους εμπνευστές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Συμβουλίου της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ.

1 9 0 0 

Γεννήθηκε ο Αντουάν Ντε Σεν Εξιπερί, γάλλος πιλότος και συγγραφέας. («Μικρός Πρίγκιπας») 

 1 9 0 7


Πεθαίνει ο Κωνσταντίνος Βολανάκης, Έλληνας ζωγράφος. Θεωρείται ο «πατέρας της ελληνικής θαλασσογραφίας».

1 9 2 9 

Ο Αλέξανδρος Φλέμινγκ ανακοινώνει ότι στη μούχλα ενυπάρχει αντιβιοτική δράση.

1 9 2 9 

Γεννήθηκε η Ιταλίδα δημοσιογράφος και συγγραφέας, Οριάνα Φαλάτσι

1 9 3 2

Γεννήθηκε ο Μιχάλης Μενιδιάτης, Έλληνας τραγουδιστής

1 9 3 5


Γεννήθηκε ο Βασίλης Κωνσταντακόπουλος, Έλληνας μεγαλοεφοπλιστής και δημιουργός του τουριστικού θερέτρου Costa Navarino στη Μεσσηνία.

1 9 4 1

Γεννήθηκε ο Γιάννης Πουλόπουλος, Έλληνας τραγουδιστής

1 9 5 1


Πεθαίνει ο Αιμίλιος Βεάκης, κορυφαίος Έλληνας ηθοποιός του δραματικού θεάτρου.

1 9 5 8 

Η Βραζιλία κατακτά το πρώτο της Παγκόσμιο Κύπελλο και ένας μύθος γεννιέται…

1 9 6 6

Γεννήθηκε η Άννα Κουρή, Ελληνίδα ηθοποιός

1 9 6 7 

Πέθανε η Αμερικανίδα ηθοποιός, Τζέιν Μάνσφιλντ

1 9 6 9 

Εγκαινιάζεται ο σύγχρονος αεροσταθμός επιβατών εξωτερικού στο Ελληνικό.

1 9 8 1

Γεννήθηκε ο Νίνο, Έλληνας τραγουδιστής

1 9 8 6 

Η Αργεντινή κατακτά το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου στο Μεξικό κερδίζοντας στον τελικό τη Γερμανία με 3–2. Μεγάλος πρωταγωνιστής της ομάδας της Αργεντινής στο δρόμο προς την κατάκτηση του Μουντιάλ ο Ντιέγκο Μαραντόνα.

2 0 0 0 

Πέθανε ο Ιταλός ηθοποιός, Βιτόριο Γκάσμαν

2 0 0 2 


Από έκρηξη που σημειώνεται στα εκδοτήρια της Hellas Flying Dolphins στον Πειραιά τραυματίζεται ο Σάββας Ξηρός, ο οποίος στη συνέχεια θα ομολογήσει τη συμμετοχή του στη «17 Νοέμβρη». Αρχή εξάρθρωσης της τρομοκρατικής οργάνωσης, που δρούσε στην Ελλάδα επί 27 χρόνια.

2 0 0 3 

Πέθανε η Αμερικανίδα ηθοποιός, Κάθριν Χέπμπορν

Πηγή:

Comments are closed.