Καλημέρα Καλλιθέα… Η κλεψύδρα του χρόνου… «σαν σήμερα»

0
1960

1 1   Ι Ο Υ Ν Ι Ο Υ

Γιορτάζει ο Ιερός Ναός Αγίων Πάντων

Γ Ι Ο Ρ Τ Α Ζ Ο Υ Ν

Αγησίλαος, Αγησιλεία, Αριστομένης, Ασημάκης, Ασημίνα, Βαρθολομαίος, Βαρνάβας, Βενέτιος, Βενετία, Λαοκράτης, Ναθαναήλ, Όθων, Οθωνία, Τιμολέων

Ε Π Ε Τ Ε Ι Ο Ι

Ημέρα Τιμής των Αποστράτων της Ελληνικής Αστυνομίας

Η εορτή των Αγίων Πάντων (11 Ιουνίου 2023) έχει καθιερωθεί ως επίσημη ημέρα εκδήλωσης τιμής προς το εν αποστρατεία προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας. Κατά την ημέρα αυτή διοργανώνονται εκδηλώσεις προς τιμήν των αποστράτων, τόσο σε κεντρικό επίπεδο, όσο και περιφερειακά, στις Αστυνομικές Διευθύνσεις της χώρας.
Η θεσμοθέτηση του εορτασμού έγινε από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, με σκοπό την αναγνώριση της προσφοράς τους, καθώς και για την ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ του εν ενεργεία και εν αποστρατεία αστυνομικού προσωπικού.

Γ Ε Γ Ο Ν Ο Τ Α

1 1 8 4   π.Χ. 

Η Τροία κυριεύεται και καίγεται από τους Αχαιούς, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ερατοσθένη.

1 8 2 1 


Οι Έλληνες επαναστάτες καταλαμβάνουν το Βραχώρι (Αγρίνιο).

1 8 3 2 


Γεννήθηκε ο Χαρίλαος Τρικούπης, πολιτικός και πρωθυπουργός της Ελλάδας

1 8 3 5 

Πεθαίνει ο Ανδρέας Μιαούλης, έλληνας ναύαρχος και πολιτικός, διοικητής ελληνικού στόλου κατά την Επανάσταση του 1821. Το πραγματικό του όνομα ήταν Ανδρέας Βώκος.

1 8 7 0


Ιδρύεται στο Άμστερνταμ η ζυθοποιία Άμστελ (Amstel). To 1968 θα εξαγοραστεί από τη Χάινεκεν (Heineken).

1 9 1 0

Γεννήθηκε ο Ζακ Ιβ Κουστό, γάλλος ωκεανογράφος.

1 9 1 7 

Ο Γάλλος γερουσιαστής Κ. Ζονέρ επιδίδει τελεσίγραφο στον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Α. Ζαΐμη, απαιτώντας την παραίτηση του γερμανόφιλου βασιλιά Κωνσταντίνου. Ο Κωνσταντίνος παραιτήθηκε από το θρόνο την ίδια μέρα, ενώ την επομένη ανέλαβε πρωθυπουργός ο Ελ. Βενιζέλος.

1 9 2 2 

Γεννήθηκε ο Μιχάλης Κακογιάννης, κύπριος σκηνοθέτης. («Στέλλα», «Κυριακάτικο Ξύπνημα», «Ζορμπάς», «Το κορίτσι με τα μαύρα») 

1 9 3 1 


Ιδρύεται η Πάντειος Σχολή Πολιτικών Επιστημών, με κληροδότημα του Αλέξανδρου Πάντου.

1 9 3 3 

Γεννήθηκε ο Αμερικανός ηθοποιός, Τζιν Γουάιλντερ

1 9 5 5 

Σημειώνεται το χειρότερο δυστύχημα σε αγώνες αυτοκινήτου, κατά τη διάρκεια των «24 Ωρών του Λε Μαν», στη Γαλλία. 83 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους και άλλοι 100 τραυματίζονται, όταν 2 αυτοκίνητα πέφτουν επάνω στο πλήθος των θεατών.

1 9 6 3 


Παραιτείται η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, κάτω από το βάρος της δολοφονίας του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη

1 9 6 5

Γεννήθηκε ο Γιώργος Μπαρτζώκας, ο μοναδικός Έλληνας προπονητής που έχει κατακτήσει το πρωτάθλημα της Ευρωλίγκας, με ελληνική ομάδα (Ολυμπιακός).
 

1 9 8 0 


Η Ελλάδα αγωνίζεται για πρώτη φορά σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στη Νάπολη της Ιταλίας και χάνει από την Ολλανδία με 1-0. Το γκολ σημειώνει ο Κιστ με πέναλτι στο 64ο λεπτό.

1 9 8 5 

Πέθανε η ηθοποιός, Σαπφώ Νοταρά

2 0 0 2 

Ο ιταλός Αντόνιο Μέουτσι αναγνωρίζεται από το Κογκρέσο ως ο εφευρέτης του τηλεφώνου, θέτοντας τέλος σε μια διαμάχη ετών με τον Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ.

2 0 0 4 

Πεθαίνει ο Ξενοφών Ζολώτας, έλληνας οικονομολόγος και ακαδημαϊκός. Διετέλεσε πρωθυπουργός επί οικουμενικής κυβέρνησης την περίοδο 1989 – 1990 και Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επί 19 χρόνια.

2 0 1 5

Πεθαίνει ο Ορνέτ Κόλμαν, αμερικανός σαξοφωνίστας, πρωτεργάτης της free jazz. 

Πηγή:

Comments are closed.