Καλημέρα Καλλιθέα… Η κλεψύδρα του χρόνου… «σαν σήμερα»

0
1788

9   Ι Ο Υ Ν Ι Ο Υ 

1934…. Ο Ντόναλντ Ντακ κάνει το κινηματογραφικό ντεμπούτο του, ως πρωταγωνιστής στην ταινία κινουμένων σχεδίων «Η μικρή σοφή πουλάδα».

Γ Ι Ο Ρ Τ Α Ζ Ο Υ Ν

Κύριλλος

Ε Π Ε Τ Ε Ι Ο Ι

Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Αρχείων (World Archives Day), κάθε χρόνο στις 9 Ιουνίου, είναι μια σημαντική ευκαιρία για τους αρχειονόμους και όλους τους επιστήμονες της πληροφόρησης να αναδείξουν τη χρησιμότητα των αρχείων στην κοινωνία, να παρακινήσουν τους πολίτες να ανακαλύψουν και να γνωρίσουν τον πλούτο που φυλάσσεται στα αρχεία και να έρθουν σε επαφή με αυτό το συναρπαστικό χώρο, στον οποίο απόκεινται μοναδικά τεκμήρια πολιτιστικής κληρονομιάς.

Παγκόσμια Ημέρα Διαπίστευσης

Η 9η Ιουνίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Διαπίστευσης (World Accreditation Day), με πρωτοβουλία του Διεθνούς Φόρουμ Διαπίστευσης (IAF) και της Διεθνούς Συνεργασίας για τη Διαπίστευση Εργαστηρίων (ILAC) από κοινού, προκειμένου να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση για τη σημασία της διαπίστευσης.
Στο χώρο της πιστοποίησης της ποιότητας, των ελέγχων και των εργαστηριακών δοκιμών και μετρήσεων, διαπίστευση είναι η διαδικασία της επίσημης αναγνώρισης από αρμόδιο οργανισμό, ότι ένα νομικό ή φυσικό πρόσωπο ασκεί συγκεκριμένες δραστηριότητες με αμεροληψία και με τεκμηριωμένη επάρκεια.
Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Διαπίστευσης για το 2021 επικεντρώνεται στον ρόλο της διαπίστευσης στην εφαρμογή των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης που έχει θέσει ο ΟΗΕ έως το 2030.

Γ Ε Γ Ο Ν Ο Τ Α

4 1 1   π.χ.

Πραξικόπημα ολιγαρχκών εκδηλώνεται στην Αθήνα

6  8

Ο Νέρων αυτοκτονεί, γεγονός που σηματοδοτεί το τέλος της Ιούλιο-Κλαυδιανής δυναστείας.

1 7 8 1 


Γεννήθηκε ο Τζορτζ Στέφενσον, άγγλος μηχανικός, εφευρέτης της πρώτης ατμομηχανής.

1 8 1 5

Ολοκληρώνονται οι εργασίες του Συνεδρίου της Βιέννης. Υπό την προεδρία του αυστριακού πολιτικού Κλέμενς φον Μέτερνιχ, προσπάθησε να αναδιατάξει τον πολιτικό χάρτη της Ευρώπης, μετά την ήττα του Ναπολέοντα.

1 8 4 7 


Πεθαίνει ο Βάσος Μαυροβουνιώτης, ήρωας της ελληνικής επανάστασης από το Μαυροβούνιο. Το πραγματικό του όνομα ήταν Βάσο Μπράγιοβιτς.

1 8 9 8 

Η Μ. Βρετανία «νοικιάζει» το Χονγκ Κονγκ από την Κίνα για 99 χρόνια.

1 9 1 7 


Γεννήθηκε ο Έρικ Χομπσμπάουμ, βρετανός μαρξιστής διανοούμενος, από τους κορυφαίους ιστορικούς του 20ου αιώνα. 

1 9 3 0 

Συνωστισμός σημειώνεται στην οδό Ερμού της Αθήνας και διακοπή της συγκοινωνίας από το πλήθος, που συγκεντρώνεται για να θαυμάσει τη Μις Ευρώπη, Αλίκη Διπλαράκου.

1 9 6 3 


Γεννήθηκε ο Τζόνι Ντεπ, αμερικανός ηθοποιός. 

1 9 8 5

Γεννήθηκε ο Άνθιμος Ανανιάδης, Έλληνας ηθοποιός

1 9 9 5 

Εγκαινιάζεται το κλειστό γήπεδο των ολυμπιακών εγκαταστάσεων ΟΑΚΑ με το Ακρόπολις ’95. Τον επόμενο μήνα θα φιλοξενήσει την πρώτη του μεγάλη διοργάνωση, το Eurobasket.

2 0 1 2 



Πεθαίνει η Ζωρζ Σαρή, ελληνίδα ηθοποιός και από τους σπουδαιότερους συγγραφείς παιδικών βιβλίων στη χώρα μας.

Πηγή: 

Comments are closed.