Καλημέρα Καλλιθέα… Η κλεψύδρα του χρόνου… «σαν σήμερα»

0
357



1 1   Μ Α Ϊ Ο Υ

Για όλους τους σλαβικούς λαούς καθώς και για τον ελληνικό, οι άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος παραμένουν πάντοτε ορόσημα ανεξάντλητης πνευματικής ακτινοβολίας και προσφοράς, ως άγιοι που ενώνουν τους λαούς, καθώς τέτοιο είναι το έργο κάθε αγίου. Οι άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος είναι εκείνοι οι οποίοι με το έργο τους ενέταξαν τους Σλάβους στο βυζαντινό πολιτισμό διδάσκοντάς τους την ελληνορθόδοξη παιδεία, ενώνοντας την ιστορική πορεία των λαών αυτής της βαλκανικής. 

Γ ι ο ρ τ ά ζ ο υ ν

Αργύριος   Αργυρία   Αρμόδιος   Κύριλλος   Μεθόδιος   Μεθοδία

Ε π έ τ ε ι ο ι

Εθνική Ημέρα Πρόληψης Θαλάσσιων Ατυχημάτων και Πνιγμών

Η Εθνική Ημέρα Πρόληψης Θαλάσσιων Ατυχημάτων και Πνιγμών – μία κοινή πρωτοβουλία του Υπουργείου Ναυτιλίας και του Safe Water Sports – θεσπίστηκε με το άρθρο 19 του νόμου 4597 (ΦΕΚ 35α της 28ης Φεβρουαρίου 2019) κι έκτοτε διοργανώνεται κάθε χρόνο στις 11 Μαΐου, με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών για το μείζον θέμα των θαλασσίων ατυχημάτων και πνιγμών.   Στη χώρα μας με τα 13.676 χιλιόμετρα ακτογραμμής, συμβαίνουν κάθε χρόνο κατά μέσο όρο 300 περιστατικά θανάτων στη θάλασσα, πολλά από τα οποία οφείλονται στην απουσία γνώσης βασικών κανόνων κολύμβησης και κυκλοφοριακής συμπεριφοράς με σκάφος. Προτεραιότητα του Safe Water Sports είναι η εκπαίδευση των παιδιών να ξεκινήσει από τις πολύ μικρές ηλικίες. Για να μην θρηνήσουμε καμία απώλεια ζωής ξανά!

Γ ε γ ο ν ό τ α

3 3 0  μ.χ.

Το Βυζάντιο μετονομάζεται σε Νέα Ρώμη και γίνεται πρω τεύουσα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

4 8 3  μ.χ.

Γεννήθηκε ο Ιουστινιανός (Φλάβιος Πέτρος Σαββάτιος Ιουστινιανός), αυτοκράτορας του Βυζαντίου.

9 1 2  μ.χ.

Πεθαίνει ο Λέων 6ος ο Σοφός, μακεδόνας αυτοκράτορας του Βυζαντίου.

1 7 2 0 

Γεννήθηκε ο Φρίντριχ Ιερόνιμους Μινχάουζεν, (Καρλ Φρίντριχ Ιερώνυμους Φράιερ), βαρόνος που ταύτισε το όνομά του με το ψέμα.

1 7 7 1 

Γεννήθηκε η Λασκαρίνα Πινότση, γνωστότερη ως Μπουμπουλίνα, ηρωίδα της ελληνικής επανάστασης.

1 9 0 4

Γεννιέται στην Ισπανία ο διάσημος εκκεντρικός ζωγράφος Σαλβαδόρ Νταλί. Υπήρξε από τους χαρακτηριστικούς εκφραστές του σουρεαλισμού.

1 9 2 6 

Με διαταγή του δικτάτορα Θεόδωρου Πάγκαλου απαγορεύεται στις γυναίκες να φοράνε κοντή φούστα… Η άκρη του υφάσματος πρέπει να απέχει 30 εκατοστά από το έδαφος.

1 9 2 7 

Ιδρύεται στο Χόλιγουντ η Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών των ΗΠΑ, που από το 1929 και μετά απονέμει κάθε χρόνο τα κινηματογραφικά Βραβεία Όσκαρ.

1 9 5 8 

Η ΕΡΕ και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής κερδίζουν και πάλι τις εκλογές, με ποσοστό 41,16%. Η Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά (ΕΔΑ) αναδεικνύεται αξιωματική αντιπολίτευση, με ποσοστό – έκπληξη 24,42%.

1 9 8 1 

Πεθαίνει ο Μπομπ Μάρλεϊ, τζαμαϊκανός τραγουδιστής της ρέγγε. 

1 9 9 0 

Πεθαίνει ο Στράτος Διονυσίου, έλληνας λαϊκός τραγουδιστής από τη Νιγρίτα.

πηγή:



Comments are closed.