“Η Μούκι και η Παρέα της” τιμούν… την ΜΑΜΑ

0
3632

Η γιορτή της μητέρας

Πότε γιορτάζει η μητέρα;

Η ημέρα της μητέρας ή όπως έχουμε συνηθίσει να την λέμε «γιορτή της μητέρας» είναι η παγκόσμια γιορτή που τιμούμε τις μανούλες όλου του κόσμου. Είναι κινητή εορτή όπως και η γιορτή του πατέρα. Φυσικά τους γονείς μας τους τιμάμε και τους αγαπάμε κάθε μέρα του χρόνου, αλλά οι παγκόσμιες ημέρες αυτές μας δίνουν τη ευκαιρία, να τους πούμε και να τους δείξουμε για μία ακόμα φορά πόσο τους αγαπάμε! 

Πότε είναι η Γιορτή της Μητέρας  στην Ελλάδα γιορτάζεται κάθε χρόνο την δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Για το 2021 η γιορτή της μητέρας πέφτει την Κυριακή 9 Μαΐου.  Όπου λοιπόν και αν βρίσκεστε πηγαίνετε να της ευχηθείτε, κάντε την μία αγκαλιά και πείτε της πόσο την αγαπάτε! Κι αν δεν μπορείτε δεν πειράζει, εκείνη το ξέρει.

Η γιορτή της μητέρας στην αρχαία Ελλάδα

Πώς τιμούσαν τη Μητέρα στην Αρχαία Ελλάδα; Αν περιμένετε να ακούσετε πως η γιορτή της μητέρας ξεκινάει από τους Έλληνες και την αρχαία Ελλάδα δεν θα σας απογοητεύσουμε! Φυσικά αντίστοιχες εορτές και τιμές προς τη μητέρα γίνονταν σε ολόκληρο τον αρχαίο κόσμο.

Στην ελληνική μυθολογία συναντάμε τη μητέρα Γη, τη πρώτη μητέρα, που λατρεύονταν σαν θεότητα. Η μητέρα Γη ήταν για τους αρχαίους Έλληνες η προσωποποίηση της φύσης και μητέρα των πάντων. Η μικρασιατική θεότητα Κυβέλη, γνωστή στους Έλληνες ως Ρέα λατρεύονταν ως θεά της γης, της άγριας φύσης και της γονιμότητας. Σύμφωνα με τη ελληνική μυθολογία ήταν η πρώτη γυναίκα που γέννησε με τοκετό και μεγάλωσε με το μητρικό της γάλα τα παιδιά της.

Η γιορτή της μητέρας στον Χριστιανισμό

Η Υπαπαντή είναι η γιορτή της Ορθόδοξης Εκκλησίας, που εορτάζεται η “προσφορά” του Ιησού στο Ναό από την μητέρα του Μαρία και τον θετό του πατέρα Ιωσήφ, σαράντα ημέρες μετά τη γέννησή Του. Ήταν μια παράδοση για τα πρωτότοκα αγόρια που την τήρησαν οι κηδεμόνες του Ιησού ως πιστοί Εβραίοι. Κατ’ αναλογίαν σήμερα είναι ο “σαραντισμός” που τελούν οι μητέρες με το παιδί στον χριστιανικό ναό.  Στο πρόσωπο της μητέρας του Θεού και των ανθρώπων, η Εκκλησία μας αναγνώρισε το πρόσωπο όλων των μητέρων και θέσπισε την 2η Φεβρουαρίου ως και εορτή της μητέρας.

Γιατί είναι σημαντική η μητέρα στη ζωή του παιδιού ;

Η μητέρα είναι ο γονέας  που βιολογικά ή θετά θα αποκτήσει ένα παιδί  και θα το φροντίσει για όλη του τη ζωή. Θα του παρέχει αγάπη, προστασία, ασφάλεια, φροντίδα και θα αναθρέψει το παιδί παρέχοντάς του όλα τα μέσα, συναισθηματικά και υλικά, για να μεγαλώσει και να  γίνει ένας ανεξάρτητος άνθρωπος . 

Εμείς τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για τη μαμά;

3Ευχαριστούμε πολύ την κ. Ανθή Ζήση για τη διάθεση των πινάκων αναφοράς http://dreamskindergarten.blogspot.gr/2011/07/blog-post_9253.html 

Τι άλλο σκέφτεστε εσείς παιδιά; Πώς θα μπορούσατε να δείξετε την αγάπη σας για τη μανούλα σας καθημερινά ; 

Μητέρες από άλλες χώρες 

Η μητρική αγάπη δεν γνωρίζει σύνορα και εθνικότητες, είναι ανιδιοτελής και ατέλειωτη. Από τη Λατινική Αμερική μέχρι τα βάθη της Μογγολίας κι από τα χωριά της Αφρικής μέχρι τον παγωμένο Βορρά, οι μητέρες φωτογραφίζονται με τα παιδιά τους, χαμογελώντας στο φακό και αποδεικνύοντας ότι ο ορισμός της μαμάς είναι διεθνής.

Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/news/205734/miteres-toy-kosmoy-i-agapi-poy-den-gnorizei-synora-eikones

Ελλάδα

Ευρώπη

Αμερική

Αφρική

Περού

Ινουίτ

Πρόσφυγες 

Σε πόλεμο

Η λέξη «μαμά» σε όλες τις γλώσσες του κόσμου

Η πιο τρυφερή λέξη σε όλες τις γλώσσες του κόσμου. Γνωρίζεις πως λέγεται στα Ισπανικά ή στα Ουκρανικά;  Ας δούμε κάποιες από αυτές …μοιάζουν με τα Ελληνικά ;

Ζωάκια με τις μητέρες τους

Και τα ζωάκια έχουν την ανάγκη της μανούλας τους ….Ακόμα και τα πιο άγρια ζώα μπορούν να είναι πολύ τρυφερά με τα μωρά τους , αλλά και τα πιο ήρεμα ζώα μπορούν να γίνουν πολύ άγρια αν κάποιος απειλήσει τα μικρά τους. 

Η μαμά είναι πάντα εκεί.                                                                     Κάθε μέρα ….κάθε ώρα…

Η μητέρα εξυμνήθηκε μέσα από κάθε μορφή τέχνης

Οι ποιητές, οι συγγραφείς, αλλά και όλοι οι καλλιτέχνες έχουν τον δικό τους, ιδιαίτερο τρόπο να εκφράζουν τα συναισθήματά τους και τις σκέψεις τους. Σε αυτό το αφιέρωμα στη γιορτή της μητέρας θα σας παρουσιάσουμε μερικά έργα τέχνης που αποτυπώνουν τη σχέση μητέρας και παιδιού .

Στη γλυπτική…

1. “Μητέρα και Παιδιά”, American Fork, Γιούτα, ΗΠΑ. / “Φτιάχνουμε το μέλλον μας”, Λόβλαντ, Κολοράντο, ΗΠΑ.2. “Μητέρα και παιδί”- Henry Moore

Μαμά”, Παλέρμο, Ιταλία

Πιετά” ( σημαίνει Έλεος ),  γνωστό και  ως “Αποκαθήλωση”,  που φιλοτεχνήθηκε στα 1498 – 1499 από τον Μιχαήλ Άγγελο, είναι ένα μαρμάρινο γλυπτό στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στην πόλη του Βατικανού. Το διάσημο γλυπτό απεικονίζει το σώμα του Ιησού στα πόδια της μητέρας του Μαρίας, μετά τη Σταύρωση και την αποκαθήλωση.

Στην ποίηση…

,

Και φυσικά στη ζωγραφική…

Πολλοί διάσημοι αλλά και λιγότερο γνωστοί ζωγράφοι εμπνεύστηκαν από το μεγαλείο της αγάπης της μητέρας και το απέδωσαν στα έργα τους …Ας δούμε μερικά από αυτά ,χαρακτηριστικά διαφόρων ρευμάτων.

Στα παραμύθια…

Η μαμά είναι το Α και το Ω για τη ζωή του παιδιού….

Η μητέρα είναι για τον άνθρωπο το πολυτιμότερο δώρο ! Να φροντίζετε να την τιμάτε και να την αγαπάτε !!

πηγή: sway.office.com   –   Μίνα Σκαρμούτσου

Comments are closed.