Ο Ποδηλατόδρομος…

0
156


Ζέστη πάλι  σήμερα και δεν μπορώ να ησυχάσω. Ακούω το θόρυβο των αυτοκινήτων στην λεωφόρο και η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο εκνευριστική. Έχει πάει δύο και επιτέλους ησύχασα.

Πάνω στην γλυκιά ζάλη να ένας ψιλόλιγνος τύπος.

– Γιατί δυσανασχετείς ; με ρωτάει. Έχεις και εσύ τις ευθύνες σου για την κατάσταση αυτή.

– Ποιος είστε κύριε, που έρχεστε βραδιάτικα να με ταλαιπωρήσετε,  και για πoιολόγο με κατηγορείτε;

 – Είμαι ο ποδηλατόδρομος και σε κατηγορώ γιατί ενώ μπορώ να βελτιώσω την ζωή σου εσύ επιδεικτικά με αγνοείς. Αντί να κάνεις κάτι για να μεγαλώσω εσύ ανέχεσαι τον κάθε έναν που με καταπατά.

Μπλέξαμε πάλι βραδιάτικα σκέφτηκα.

– Πως μπορείς να βελτιώσεις εσύ την ζωή μου ; Όπου πας, στενεύεις τους δρόμους που διασχίζω με το αυτοκίνητό μου, κάνοντας την ζωή μου δύσκολη.

– Ναι έχεις ένα δίκιο, ότι στενεύω τους δρόμους για τα αυτοκίνητα, όμως όπου ο δρόμος είναι πιο φαρδύς, που θα μπορούσα εγώ να αναπτυχθώ, πρώτος εσύ διπλοπαρκάρεις  και εμποδίζεις τους άλλους να περάσουν. Αν στενέψουν λίγο κάποιοι δρόμοι, ώστε να περνάει ακριβώς ένα αυτοκίνητο, θα δεις, ότι η κίνησή σου στην πόλη θα γίνει πιο εύκολη και γρηγορότερη. Άλλωστε όταν θα δημιουργηθούν περισσότεροι ποδηλατοδρόμοι θα υπάρξουν πολλοί που θα προτιμήσουν να κινηθούν γρήγορα και οικονομικά στην πόλη με το ποδήλατό τους και έτσι η κίνηση των αυτοκινήτων θα μειωθεί. Αυτό σημαίνει ότι μπορώ να συμβάλω στην μείωση της ρύπανσης στην ατμόσφαιρα άρα και στην κλιματική αλλαγή. Άσε που δεν θα ακούς τον θόρυβο των μηχανών που δεν σε αφήνουν να ησυχάσεις.

 – Σιγά μην αφήσει ο κάθε ένας το αυτοκίνητό του για να πάρει ποδήλατο.

– Σε αυτό δεν θα συμφωνήσω. Σκέψου πόσες φορές χρειάζεται να μετακινηθείς μέσα στην πόλη σου αλλά επειδή είναι λίγο μακρύτερα από αυτό που μπορείς να περπατήσεις ή χρειάζεται να μεταφέρεις κάποια μικροπράγματα παίρνεις το αυτοκίνητό σου. Αν υπήρχε ένα δίκτυο από τύπους σαν εμένα, τότε ο καθένας θα μπορούσε να μετακινηθεί γρήγορα και με ασφάλεια χωρίς να  κινδυνεύει να βρεθεί κάτω από τις ρόδες κάποιου αυτοκινήτου ή φορτηγού.

– Καλά με τα συνολικά τρία χιλιόμετρα θα σώσω το περιβάλλον;

– Ας κάνουμε μερικές απλές πράξεις. Ας πούμε ότι μετακινείσαι με το αυτοκίνητό σου δέκα φορές τον μήνα σε μικρές αποστάσεις μέσα στην πόλη, άρα τα χιλιόμετρα είναι τριάντα. Δηλαδή καταναλώνεις τρία λίτρα καύσιμο.

Συμφωνείς;

– Συμφωνώ.

– Η πόλη ας πούμε ότι έχει πληθυσμό εκατό χιλιάδες και ένας στους δέκα αποφασίζει να κάνει το ίδιο με εσένα. Για πολλαπλασίασε τις δέκα χιλιάδες ανθρώπους με τα τρία λίτρα το μήνα.

– Τριάντα χιλιάδες.

– Παράγωγα από τριάντα χιλιάδες λίτρα βενζίνης δεν θα εκπεμφθούν στην ατμόσφαιρα σε έναν μήνα.

Πως το βλέπεις τώρα ;

Κοίτα να δεις που ο ψηλός έχει δίκιο, πραγματικά κάτι μπορεί να κάνει για την κλιματική αλλαγή. 

– Καλά τα λες, αλλά εγώ δεν μπορώ να κατασκευάσω τους ποδηλατόδρομους .

– Ναι αλλά μπορείς να απαιτήσεις να μην παρκάρουν πάνω μου αυτοκίνητα γιατί έχεις το δικαίωμα να πας μια βόλτα με ασφάλεια και δεύτερον οργανώσου ώστε να απαιτήσεις από τον δήμο την εκπόνηση, από ειδικούς,  ενός ολοκληρωμένου σχεδίου . Επιτέλους σκέψου λίγο και το μέλλον σου.

Αυτά μου είπε και με καληνύχτισε.

Σα να έχει δίκιο, ίσως είναι καιρός να αρχίσω να οργανώνομαι και να απαιτώ πράγματα για μια καλύτερη ποιότητα ζωής στην πόλη μου.

Αύριο που θα ξυπνήσω, αν το θυμάμαι,  ίσως να το συζητήσω με μερικούς φίλους.

Τώρα όμως δεν μπορώ να κάνω κάτι, οπότε ας συνεχίσω τον ύπνο μου. 

Σας χαιρετώ… Ο κοιμισμένος…

Comments are closed.