Νέα μέτρα με “ενοχοποίηση” και του Σαββατοκύριακου…

0
99
.

Άντε πάλι θεατές στο ίδιο έργο. Άντε πάλι σε μέτρα που πάνω κάτω είναι ίδια… και πάλι με τον ίδιο τρόπο κακοδιχειριζόμενα από την κυβέρνηση που εμμένει στην πάγια τακτική του στρουθοκαμηλισμού.

Υπάρχει ωστόσο μια σημαντική διαφορά σε σχέση με προηγούμενες αποφάσεις για απαγορευτικό και επιβολή μέτρων κατά του κορονοϊού, που τείνουν να καθιερωθούν ως μέτρα κατά του λαού, και αυτή η διαφορά αφορά το “θυελλώδες” τοπίο που επικράτησε κατά την διάρκεια της συνεδρίασης στην επιτροπή των επιστημόνων.

Φυσικά και δεν θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά τα πράγματα καθώς οι επιστήμονες δεν είναι πολιτικοί, δεν κάνουν “εκπτώσεις” όταν πρόκειται να εκφράσουν επιστημονικά δεδομένα και να προτείνουν μέτρα. Έτσι είναι απόλυτα φυσιολογική η πολύωρη, για πρώτη φορά, συνεδρίαση μιας και οι επιστήμονες έπρεπε να προτείνουν μέτρα που η κυβέρνηση αδυνατούσε να αποδεχθεί μπροστά στα πρέπει της.

Πολύ ευκολάκι φαίνετα τελικά πως είναι για την κυβέρνηση η θυσία της προστασίας της δημόσιας υγείας προκειμένου να μην παραδεχτεί  πως η ίδια είναι το ίδιο συνυπεύθυνη με την δική μας “ατομική ευθύνη”. Η τακτική της αυτή είχε ως αποτέλεσμα το σημερινό “διχασμό” των επιστημόνων ως προς την επιβολή των νέων μέτρων.

Με μια Αττική να είναι “χωμένη μέχρι το λαιμό στο κόκκινο” και τελικά αντί για μέτρα να ανακοινώνονται ημίμετρα, ε, αυτό δεν μπορεί να είναι έργο επιστημόνων. Αυτό είναι καθαρός  κυβερνητικός αυτοσχεδιασμός που μόνο η ίδια η κυβέρνηση μπορεί να εξηγήσει τι στο καλό θέλει να πετύχει. Γιατί με μαθηματική ακρίβεια φαίνεται να πηγαίνουμε στην επανάληψη του απαγορευτικού του περασμένου Μαρτίου.

Όσο η κυβέρνηση αφήνει να ενοχοποιείται το λιανεμπόριο μετά  από κάθε θεαματική αύξηση των κρουσμάτων, τόσο θα υπάρχει χώρος να αναπτύσσονται απόψεις του στυλ ότι το ανοίγει για να το ενοχοποιήσει και όχι για να το στηρίξει.

Όσο η κυβέρνηση δεν εξηγεί γιατί δεν κάνει τίποτα για τις εστίες μετάδοσης σε μέσα μαζικής μεταφοράς, σχολεία και εργασιακούς χώρους τόσο και η διαφύλαξη της υγείας του λαού θα “πηγαίνει περίπατο”.

Όσο η κυβέρνηση “χάνεται” στους άγνωστους “Χ” των πολυπαραγοντικών εξισώσεων μεταξύ πανδημίας και οικονομίας τόσο θα εμφανίζει εμμονικά σύνδρομα και θα κάνει την επιστήμη να “σηκώνει τα χέρια” και την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων να “παίρνει τα βουνά”.

Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια αντοχών, τα μέτρα που εξήγγειλε σήμερα η κυβέρνηση δεν θα αντέξουν την πίεση που έχει αναπτύξει πάλι ο ιός, ιδιαίτερα στην Αττική. Η “ενοχοποίηση” του Σαββατοκύριακου μόνο ως “εφεύρεση” εντυπωσιάζει, γιατί περισσότερο “τιμωρία” δείχνει παρά μέτρο.

Κάπως έτσι λοιπόν θα έρθει και θα φύγει και αυτή η δέσμη μέτρων με τα νομοσχέδια να πηγαινοέρχονται, την αντιλαϊκή οικονομική πραγματικότητα να συνεχίζει τις “κρυφές χρεώσεις” σε κάθε νοικοκυρό, σε κάθε επιχείρηση και εμείς σε click away ρυθμούς θα περιμένουμε να  “πληρώσουμε το μάρμαρο”.

Αμ δε… 

Comments are closed.