Βόλτα στα Μουσεία

0
118

Από το 1977 έχει οριστεί η 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι «να γίνουν τα Μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών, με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης και της αμοιβαίας κατανόησης, τη συνεργασία και την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς». Η είσοδος στα μουσεία κάθε τέτοια μέρα είναι ελεύθερη.

Η 18η Μαΐου είναι αφιερωμένη κάθε χρόνο σε ένα συγκεκριμένοθέμα που αφορά στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το θέμα του φετινού εορτασμού (2021) είναι: «Το Μέλλον των Μουσείων: Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση». Με την ευκαιρία του εορτασμού της επετείου των 200 χρόνωναπό την Ελληνική Επανάσταση, το Δ.Σ. του Ελληνικού Τμήματος του ICOM επέλεξε τοΕθνικό Ιστορικό Μουσείο ως τιμώμενο μουσείο για το 2021.

Εκπληκτική σίγουρα ηβόλτα στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, όπως βέβαια σε όλα τα Μουσεία της χώρας. Από αυτήν εδώ τη στήλη με αφορμή τη σημερινή μέρα θα επιχειρούμε καμιά φορά ξεναγήσεις σε πολλά από αυτά. Σήμερα θα εγκαινιάσουμε τις ξεναγήσεις ξεκινώνταςαπό ένα πολύ δικό μας Μουσείο, το Μουσείο Αφής.

Σε όλα λοιπόν τα μουσεία απαγορεύεται να αγγίξεις τα εκθέματα. Δεν συμβαίνει το ίδιο με τα έργα του Μουσείου Αφής, όπου όχι μόνο επιτρέπεται αλλά επιβάλλεται να τα αγγίξεις.


Και δεν μιλάμε για ήσσονος σημασίας έργα αλλά για την Αφροδίτη της Μήλου, τον Ερμή του Πραξιτέλη και τον Ηνίοχο των Δελφών!

Είναι ένα από τα πιο σπουδαία μουσεία της χώρας μας. Οι επισκέπτες του είναι άτομα που χρήζουν τον σεβασμό όλων μας. Είναι ίσως και το μοναδικό μέρος που μπορούν να έρθουν σε επαφή με την πολιτιστική μας κληρονομιά. Σε αυτό του μουσείο η ταμπέλα «μην αγγίζετε» δεν εχει καμιά θέση. Το Μουσείο Αφής ιδρύθηκε από το 1984 και δίνει την δυνατότητα στους επισκέπτες να αγγίζουν τα εκθέματα, τα οποία είναι πιστά αντίγραφα των πρωτοτύπων που εκτίθενται σε άλλα Μουσεία της χώρας μας. Το συγκεκριμένο μουσείο είναι ένα απότα 5 Μουσεία του είδους στον κόσμο και ανήκει στο Φάρο τυφλών Ελλάδος. Στεγάζεται στο παλαιό διώροφο νεοκλασικό κτήριο του ΦΤΕ, δωρεά Εμπειρίκου, επί της οδού Δοϊράνης 198 στην Καλλιθέα.

Το 1999 καταστράφηκε από τον σεισμό αλλα με επιχορηγήσεις από το υπουργείο υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και τις χορηγίες της οργάνωσης American Friends of the Blind in Greece αποκαταστάθηκε τον Ιανουάριοτου 2004.

Τα εκθέματα του Μουσείου Αφής, αγάλματα, αγγεία, γλυπτά και χρηστικά αντικείμενα είναι πιστά αντίγραφα των πρωτοτύπων που εκτίθενται σε Μουσεία της χώρας μας όπως το Εθνικο Αρχαιολογικο Μουσείο, τα Μουσεία Ακροπόλεως, Δελφών, Ολυμπίας, Ηρακλείου και το Κυκλαδικό Μουσείο, και ανήκουν στην Κυκλαδική, Μινωική, Γεωμετρική, Αρχαϊκή, Αυστηρού Ρυθμού, Κλασική, Ελληνιστική και Ρωμαϊκή περίοδο.

Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να αγγίξουν και να ψηλαφήσουν το άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου, του Ερμή του Πραξιτέλη, του Ποσειδώνα, του Ηνίοχου των Δελφών, του Κούρου της Βολαμάνδρας, μακέτα του λόφου της Ακρόπολης κατά τον 5οπ.χ. αιώνα και άλλα. Επίσης στο Μουσείο Αφής φιλοξενούνται γλυπτά του καταξιωμένου τυφλού γλύπτη Πέτρου Ρουκουτάκη καθώς και έργα ατόμων με προβλήματα όρασης από το εργαστήρι Κεραμικής και Γλυπτικής του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος.

Για την καλύτερη ενημέρωση των επισκεπτών έχει δημιουργηθεί αυτόματη ξενάγηση στα ελληνικά – αγγλικά και έχουν αναρτηθεί επεξηγηματικές πινακίδες στη γραφή Braille και σε μεγενθυμένα γράμματα για τους μερικώς βλέποντες. Η πρόσβαση στο Μουσείο για άτομα με κινητικά προβλήματα γίνεται από ειδική ράμπα στην είσοδο του κτηρίου και στους ορόφους γίνεται με ανελκυστήρα Κλίμακας. Ελπίζουμε η περιγραφή μας να σας παρακίνησε λίγο, να επισκεφθείτε το τόσο αξιόλογο αυτό Μουσείο το οποίο φιλοδοξούμε κάποια στιγμή να το επισκεφτούμε και συλλογικά, να είστε σίγουρη τότε θα σας ξεναγήσουμε δια ζώσης!

Για τον Πολιτιστικό Σύλλογο ΠέΖΟ: Γεωργίου Θεολογία

Επιμέλεια: Ντάβαρης Παναγιώτης

Comments are closed.